A dzisiaj naszła mnie ochota na naleśniki. Uwielbiam je. Nie ważne, czy z mięsem, z warzywami, że szpinakiem, z kaszą gryczaną, z serem, czy z dżemem. Kocham je wszystkie :)
Naleśniki z dżemem truskawkowym i śmietaną
Składniki:
2 jajka
200 ml mleka
200 ml wody gazowanej
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
tłuszcz do smażenia
1 słoiczek dżemu truskawkowego
kilka łyżek śmietany
sól
Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do miski, dodajemy żółtka jaj. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Później dodajemy wodę mineralną gazowaną wg potrzeb. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni smażymy małe naleśniczki, które podajemy z dżemem i śmietaną( ja używam 18%).
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Składniki:
1 opakowanie mixu sałat
kilka sztuk kaparów
kilka sztuk oliwek
kilka sztuk pieczarek marynowanych
2-3 plasterki wędliny
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz kolorowy w młynku
Sposób przygotowania:
Na talerzach rozkładamy mix sałat. Pieczarki marynowane kroimy w plasterki. Kapary kroimy w plasterki. Czarne oliwki również kroimy w plasterki. Następnie pieczarki, oliwki i kapary układamy na sałacie. Wędlinę kroimy w kostkę. Na sałatce układamy wędlinę. Całość oprószamy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego :)
2 jajka
200 ml mleka
200 ml wody gazowanej
ok. 2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
tłuszcz do smażenia
1 słoiczek dżemu truskawkowego
kilka łyżek śmietany
sól
Sposób przygotowania:
Mleko przelewamy do miski, dodajemy żółtka jaj. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. Później dodajemy wodę mineralną gazowaną wg potrzeb. Dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Na patelni smażymy małe naleśniczki, które podajemy z dżemem i śmietaną( ja używam 18%).
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Składniki:
1 opakowanie mixu sałat
kilka sztuk kaparów
kilka sztuk oliwek
kilka sztuk pieczarek marynowanych
2-3 plasterki wędliny
2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz kolorowy w młynku
Sposób przygotowania:
Na talerzach rozkładamy mix sałat. Pieczarki marynowane kroimy w plasterki. Kapary kroimy w plasterki. Czarne oliwki również kroimy w plasterki. Następnie pieczarki, oliwki i kapary układamy na sałacie. Wędlinę kroimy w kostkę. Na sałatce układamy wędlinę. Całość oprószamy solą i pieprzem. Następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz