Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 5 marca 2012

Zupkowo...

Każdy z nas je uwielbia. Każdy jada je niemal codziennie. Na słodko, pikantne, zimne, gorące. Mowa oczywiście o zupach. Gotowana z dodatkiem warzyw, mięs, kości, czy owoców. Potrafią zaspokoić głód, rozgrzać w zimne dni. Gotowały je nasze babki, matki, gotujemy je także i my.



Ogórkowa na kurczaku

Składniki:
2 litry wody
50 dag kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 sztuki selera
10 sztuk ziemniaków
5 ogórków kwaszonych
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
1 sztuka kostka rosołowa lub bulionetka

Sposób przygotowania:

Kurczaka( pałki lub skrzydełka) myjemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około 20 minut zdejmując szumowinę. Następnie dodajemy pokrojone warzywa( marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki). Gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na jarzynówce, przekładamy do rondelka i dusimy z masełkiem i mąką. Następnie przekładamy je do zupy dodając też bulionetkę lub kostkę rosołową. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy zaprawioną śmietaną.


Zupa ogórkowa gotowana na kaczce

Składniki:
mięso z kaczki
3 marchewki
1 pietruszka
10-12 ziemniaków
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
8 ogórków kwaszonych
2-3 łyżki śmietany
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
1/2 sztuki cebula,
1 łyżeczka masło

Sposób przygotowania:
Mięso z kaczki myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Po około 30. minutach dodajemy warzywa- marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy. Ogórki kwaszone ścieramy na jarzynówce. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy ogórki i dusimy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ogórki i podpaloną nad palnikiem cebulkę. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



Rosół z kaczki

Składniki:
1 kg kaczki
1 kawałek wołowiny
4 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
1 cebula
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
posiekana natka pietruszki
woda
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Mięso z kaczki i wołowinę myjemy, dzielimy na porcje, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy, po 20 minutach dodajemy warzywa. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. Gdy tylko pojawi się "szumowina" zdejmujemy ją łyżką cedzakową. Pod koniec gotowania doprawiamy rosołek do smaku solą, pieprzem warzywkiem. Podajemy z drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz