Dzisiaj zapraszam na moje ulubione faworki. Tym razem jednak zastąpiłam spirytus rumem. Jak zawsze- smakują wspaniale :) A jeśli ktoś myśli, że trzeba stać pół dnia przy kuchennym blacie, żeby zjeść te wspaniałości, to nic bardziej mylnego. Wystarczy godzinka :)
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżki margaryny lub masła
2 jaja
około 100 ml kwaśnej śmietany
3 szczypty soli
2 łyżki rumu
3 łyżki cukru pudru+ cukier puder do posypania
około 1 kg smalcu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajka, rum i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite i dość miękkie, ale nie powinno się kleić do palców. Gdy wyrobimy ciasto musimy "wbić w nie powietrze". Możemy to zrobić przepuszczając je 2- 3 razy przez maszynkę do mięsa lub uderzając mocno wałkiem w ciasto leżące na stolnicy. Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)
3 szklanki mąki
2 łyżki margaryny lub masła
2 jaja
około 100 ml kwaśnej śmietany
3 szczypty soli
2 łyżki rumu
3 łyżki cukru pudru+ cukier puder do posypania
około 1 kg smalcu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski z solą i cukrem pudrem. Następnie dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajka, rum i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być jednolite i dość miękkie, ale nie powinno się kleić do palców. Gdy wyrobimy ciasto musimy "wbić w nie powietrze". Możemy to zrobić przepuszczając je 2- 3 razy przez maszynkę do mięsa lub uderzając mocno wałkiem w ciasto leżące na stolnicy. Gdy ciasto będzie gotowa dzielimy je na 3- 4 części, które rozwałkowujemy, kroimy w paseczki 2x10 cm i nacinamy po środku przekładając pasek. W garnku rozgrzewamy smalec i smażymy na gorącym smalcu faworki z obu stron. Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć faworki z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz