Zapraszam dzisiaj na przepyszną szarlotkę. Ale nie taką zwykłą szarlotkę. Poniżej przedstawiam przepis na prostą w przygotowaniu szarlotkę z pianą. Smakuje wybornie.
Królewska szarlotka
Składniki:
4 szklanki mąki
3 żółtka+ 3 białka
1 jajko
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 18%
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka agrestowa
1 szczypta soli
1 kisiel truskawkowy
0,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, jajka, cukru waniliowego, cukru, śmietany i margaryny zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i dusimy dodając pod koniec galaretkę i cynamon, odstawiamy do przestudzenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy jabłka. Ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier puder, a później kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta kruchego. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
4 szklanki mąki
3 żółtka+ 3 białka
1 jajko
25 dag margaryny
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany 18%
2 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1 galaretka agrestowa
1 szczypta soli
1 kisiel truskawkowy
0,5 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z mąki, proszku do pieczenia, żółtek, jajka, cukru waniliowego, cukru, śmietany i margaryny zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w plasterki i dusimy dodając pod koniec galaretkę i cynamon, odstawiamy do przestudzenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem, na wierzch wykładamy jabłka. Ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy będą sztywne dodajemy cukier puder, a później kisiel. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rwiemy kawałki pozostałego ciasta kruchego. Ciasto pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz