Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 30 sierpnia 2012

Cukinię można polubić...

U mnie w dalszym ciągu gości cukinia. Kiedyś nawet nie sięgnęłabym po nią, ale w tym roku stało się... cukinia zagościła w mojej kuchni. I szczerze przyznam- to był dobry wybór!



Wegetariański pasztet z cukinii

Składniki:

    1 zielona cukinia
    1/2 żółtej cukinii
    1 duża cebula
    2 marchewki
    3 jajka
    1 szklanka mąki
    2 łyżki kaszy manny
    sól
    pieprz czarny mielony
    Vegeta
    1 łyżka oleju
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

 Marchewkę oczyszczamy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cukinię żółtą obieramy, zielonej nie. Obie ścieramy na jarzynówce o grubych oczkach. Cukinię i marchewkę przekładamy do miski. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju, dodajemy do warzyw wraz z jajkami, mąką, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Wyrabiamy masę, którą przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 90 minut.




Cukiniowe penne

Składniki:

    1 opakowanie makaronu
    1 cukinia
    2 cebule
    2- 3 plasterki żółtego sera
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:

 Makaron gotujemy al dente. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulkę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulkę, następnie dodajemy cukinię i razem dusimy. Gdy zmiękną składniki dodajemy do nich makaron, a później pokrojone w paski kawałki sera. Dodajemy sól i pieprz do smaku i przez chwilę razem podsmażamy. Podajemy na gorąco od razu po przygotowaniu. 





Placuszki cukiniowo- ziemniaczane

Składniki:

    3 ziemniaki
    1 cukinia
    1 jajko
    ok 0,5 szklanki mąki
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    olej do smażenia

Sposób przygotowania:

 Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Te dwa warzywa łączymy z jajkiem, następnie dodajemy do smaku wedle uważania sól oraz pieprz( można też vegetę). Dodajemy mąkę tak, żeby masa miała odpowiednią konsystencję do smażenia placuszków. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki te zajadam najchętniej z keczupem.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Dla mnie ten pasztet jest absolutnie cudowny!!! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Faktycznie wyszedł smaczny.

    OdpowiedzUsuń