W naszych ogrodach mnóstwo pyszności- cukinie, dynie. W lasach zaś wysyp grzybów. Warto więc przygotować coś, co nam zasmakuje.
Cukiniaki
Składniki:
1,5 szklanki mąki
150 ml mleka
4 dag drożdży
5 dag margaryny
1 łyżeczka octu
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 cebula
0,5 cukinii
sól
pieprz czarny mielony
wegeta
1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz. Cebulę siekamy w półplasterki, cukinię kroimy w
cienkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę,
gdy będzie miękka, dodajemy cukinię i podduszamy razem, przyprawiamy do
smaku solą, pieprzem i wegetą, a następnie odsączamy na sitku z nadmiaru
oleju. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy z drożdży, mleka i cukru,
odstawiam do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej
sól, jajko, margarynę, ocet i wyrośnięte drożdże, wyrabiamy ciasto i
odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego wałek,
rozwałkowujemy go, układamy na nim farsz i sklejamy na kształt rulonu.
Rulon kroimy na kawałki, każdy z nich układamy na blaszce, odstawiamy do
wyrośnięcia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Sos z koźlarzy
Składniki:
1 kg koźlarzy/ kozaków
1 cebula
2 marchewki
ok. 400 ml wody
pieprz czarny ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
sól
pieprz czarny mielony
3 łyżki śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy i myjemy kilkakrotnie zmieniając wodę. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach i gotujemy w wodzie z dodatkiem przypraw. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju, gdy będzie miękka dodajemy do niej pokrojone grzyby i razem dusimy do miękkości. Zawartość patelni przekładamy do gotującej się marchewki i razem gotujemy około 40 minut. Pod koniec gotowania dodajemy do sosu śmietanę oraz do smaku sól i pieprz. Sos podajemy z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz