Przyznam szczerze, że kiedyś cukinia wywoływała u mnie mieszane uczucia. Nie mogłam się do niej przekonać, aż do niedawna. Kupiłam kilka sztuk i zaczęłam gotować.
A oto co mi z tego gotowania wyszło:
Potrawka z cukinii z kurczakiem
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 cukinia
2 czerwone papryki
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
przyprawa do gyrosa
olej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie oprószamy przyprawą do gyrosa. Cebulę kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę lub inne kawałeczki. Cukinię kroimy w kostkę. Ząbek czosnku kroimy w plasterki. Pierś z kurczaka podsmażamy na łyżce oleju u przekładamy do gotującej się wody( około 1,5 szklanki wody+ przyprawy). Na patelni podduszamy cebulkę z czosnkiem i dodajemy do kurczaka, następnie podduszamy paprykę. Gdy będzie miękka dodajemy do niej cukinię, ponieważ potrzebuje mniej czasu i podduszamy razem. Następnie dodajemy do kurczaka. Całość gotujemy jeszcze razem przez kilka minut, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Zupa z cukinii
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 małe
1 cebula
8- 10 dużych ziemniaków
2 kostki rosołowe
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smażenia
śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
sól
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półplasterki. Cukinię obieramy ze skórki, wyjmujemy nasiona, jeśli są gąbczaste i kroimy cukinię w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i wstawiamy w wodzie z kostkami rosołowymi oraz przyprawami. Cebulę podduszamy na oleju, dodajemy czosnek, a później cukinię. Całość podduszamy do miękkości. Gdy cukinia będzie dość miękka przekładamy zawartość patelni do garnka z odrobiną wody i dodatkowo całość dusimy. Następnie miksujemy przy użyciu blendera i dodajemy do gotujących się ziemniaków. Dodajemy posiekany koperek i zdejmujemy z ognia doprawiając do smaku. Dodajemy 2- 3 łyżki śmietany. Zupę podajemy ozdobioną kleksem ze śmietany.
Rogaliki z dżemem cukiniowym*
Składniki:
50 dag mąki
1 całe jajko
2 żółtka+ 1 białko
2 łyżeczki cukru waniliowego
nie całe 0,5 szklanki cukru
ok. 200 ml mleka
5 dag drożdży
10 dag margaryny
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu
2 słoiczki dżemu z cukinii
50 dag mąki
1 całe jajko
2 żółtka+ 1 białko
2 łyżeczki cukru waniliowego
nie całe 0,5 szklanki cukru
ok. 200 ml mleka
5 dag drożdży
10 dag margaryny
1 szczypta soli
1 łyżeczka octu
2 słoiczki dżemu z cukinii
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Świeże drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Po wymieszaniu odstawiamy, żeby wyrosły( w ciepłym miejscu). Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z jajkiem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, octem i rozpuszczoną margaryną. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy będzie odpowiednio wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło. Następnie odrywamy od ciasta kawałki, rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy trójkąty, nakładamy na nie po łyżeczce dżemu i zwijamy na kształt rogalików. Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160- 170 stopni przez około 20- 25 minut.
* przepis na dżem z cukinii znajdziecie nieco wcześniej na moim blogu
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz