Maj, ciepło, słoneczko, zielona trawa, listki i mlecze i... majówka :)
Słodko- gorzkie bajaderki
Składniki:
- 37,5 dag margaryny
- 4 szklanki mąki pszennej
- 3 całe jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki wiśniowego dżemu
- 3 łyżki dżemu porzeczkowego
- 1 szklanka cukru białego kryształu
- 300 ml mleka 3,2%
- 50 ml rumu
- suszone morele
- rodzynki
- 4 łyżki kakao
- wiórki kokosowe
- 5 dag gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Miękką margarynę( 25 dag) przekładamy do miski i miksujemy z jajami i cukrem na jednolitą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski i dodajemy porcjami do masy. Następnie dodajemy porcjami letnie mleko zagotowane z czekoladą i przestudzone. Później dżem wiśniowy oraz miód. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto powinno wyjść dość "zbite". Po wystudzeniu kruszymy je dodając miękką margarynę( 12,5 dag), rum, pokrojone morele, rodzynki, dżem z porzeczek. Wyrabiamy dłońmi składniki. Z powstałej masy forujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
FAJNE TRUFLE :)
OdpowiedzUsuń