Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

wtorek, 15 maja 2012

Gdy za oknem deszcz szaleje...

Nie lubię deszczu w maju. Zamiast słoneczka spadające kropelki, zamiast ciepłych promyków zimny deszcz. Cieszę się, że przynajmniej w kuchni można nieco rozgrzać atmosferę. 
Na takie dni polecam coś pysznego :)

Drożdżowe buchty

Składniki:

12,5 dkg margaryny
50-60 dag mąki
3 dag świeżych drożdży
1/3 szklanki cukru
250 ml mleka
1 szczypta soli
2 jaja
cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być letnie. Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy dodając letnie mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy do nich jaja, sól, mąkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiamy elastyczne ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę. Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykrywając ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe części( mi wyszło 15), forujemy z nich kulki, układamy w podłużnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po pięć sztuk w trzech rzędach tak, żeby po wyrośnięciu bułeczki dotykały do siebie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Buchty możemy nadziewać dodatkowo konfiturą lub bakaliami.




Parzybroda nieco inaczej

Składniki:

2 żeberka lub inne mięso z kością
1/2 słodkiej kapusty białej
1 garść kiszonej kapusty
50 ml przecieru pomidorowego z kartonu
ziemniaki
marchewka
pietruszka
20 dag cienkiej kiełbaski lub boczku
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól morska
pieprz czarny mielony
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
majeranek
olej
1 cebula


Sposób przygotowania:

Żeberka lub inne mięso z kością wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy. Dodajemy poszatkowaną słodką kapustę. Następnie stratą na jarzynówce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę warzywa. Całość gotujemy do miękkości. Mięso z kością wyjmujemy, dodajemy pokrojoną kapustę kwaszoną. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Dodajemy do zupy wraz z z przecierem. Boczek lub cienką kiełbaskę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i dodajemy do zupy, następnie na tym samym oleju podsmażamy cebulkę. Zupę zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majeranek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz