Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 3 maja 2012

Majówka...

Maj, ciepło, słoneczko, zielona trawa, listki i mlecze i... majówka :)






Słodko- gorzkie bajaderki

Składniki:
  • 37,5 dag margaryny
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki wiśniowego dżemu
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka cukru białego kryształu
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 50 ml rumu
  • suszone morele
  • rodzynki
  • 4 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe
  • 5 dag gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Miękką margarynę( 25 dag) przekładamy do miski i miksujemy z jajami i cukrem na jednolitą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski i dodajemy porcjami do masy. Następnie dodajemy porcjami letnie mleko zagotowane z czekoladą i przestudzone. Później dżem wiśniowy oraz miód. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto powinno wyjść dość "zbite". Po wystudzeniu kruszymy je dodając miękką margarynę( 12,5 dag), rum, pokrojone morele, rodzynki, dżem z porzeczek. Wyrabiamy dłońmi składniki. Z powstałej masy forujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Odstawiamy w chłodne miejsce. 








1 komentarz: