Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ciasto jabłkowo- budyniowe

Niebawem sezon na truskawki. Już teraz można kupić pierwsze polskie owoce spod folii. Ale dopóki nie ma jeszcze tych prawdziwych, dojrzewających w pełnym słońcu, sięgajmy po inne owoce. Np. jabłka. Polecam pyszne ciasto z jabłkami i budyniem...



Ciasto jabłkowo- budyniowe

Składniki:

    3,5 szklanki mąki
    2 jajka
    25 dag margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki drobnego cukru
    1 łyżka śmietany 18%
    2 opakowania budyniu waniliowego
    1 litr mleka
    cukier do smaku
    6 jabłek
    3 łyżeczki bułki tartej


Sposób przygotowania:

 Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy całą kostkę margaryny i siekamy z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną z części wykładamy na spód i boki blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej. Pierwszą warstwę ciasta nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy jabłka. Budynie gotujemy na mleku i dodajemy do smaku cukier. Ciepły budyń wykładamy na jabłka i przygrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy wystygnie posypujemy je cukrem pudrem.


Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Cześć:) Wytypowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Więcej szczegółów znajdziesz tutaj:
    http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-awards-1.html
    Gratuluję:)

    OdpowiedzUsuń