A u mnie ostatnio były naleśniki. Mam jeszcze troszeczkę zamrożonych truskawek, więc przygotowałam je z nadzieniem z sera białego i podałam z sosem z truskawek.
Serowo- truskawkowe naleśniki
Składniki:
Naleśniki:
2 jaja
200 ml mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
2 szczypty soli
woda
Masa serowa:
50 dag sera białego
1 jajko
brązowy cukier do smaku
cukier waniliowy
1 opakowanie budyniu waniliowego
śmietana
Sos truskawkowy:
1,5 szklanki truskawek
brązowy cukier
Dodatkowo:
truskawki świeże
olej lub słoninka do smażenia
Sposób przygotowania:
W miseczce roztrzepujemy ze sobą jajka i mleko, następnie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Mieszamy energicznie ciasto naleśnikowe dodając tyle wody, żeby uzyskać masę o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzewamy dwie kropelki oleju lub smarujemy rozgrzaną patelnię słoninką i wylewamy na nią porcje ciasta rozsmarowując je łyżką lub pozwalając swobodnie się rozpłynąć po całej patelni. Smażymy z dwóch stron naleśniki. Z podanych proporcji wyszło mi ich 16. Ser biały przekładamy do talerza, dodajemy jajko, cukier waniliowy, budyń i cukier do smaku. Ugniatamy masę widelcem dodając w miarę potrzeby odrobinę kwaśnej śmietany. Masa powinna być jednak gęsta. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki i składamy je albo zwijamy. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażamy na patelni( ze względu na jajko i budyń). Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę wody i gotujemy do momentu, gdy truskawki się rozpadną. Dodajemy do smaku cukier brązowy i miksujemy blenderem do momentu, gdy uzyskamy puszysty sos. Tak przygotowany sos podajemy z naleśnikami i świeżymi truskawkami.
Składniki:
Naleśniki:
2 jaja
200 ml mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
2 szczypty soli
woda
Masa serowa:
50 dag sera białego
1 jajko
brązowy cukier do smaku
cukier waniliowy
1 opakowanie budyniu waniliowego
śmietana
Sos truskawkowy:
1,5 szklanki truskawek
brązowy cukier
Dodatkowo:
truskawki świeże
olej lub słoninka do smażenia
Sposób przygotowania:
W miseczce roztrzepujemy ze sobą jajka i mleko, następnie przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Mieszamy energicznie ciasto naleśnikowe dodając tyle wody, żeby uzyskać masę o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzewamy dwie kropelki oleju lub smarujemy rozgrzaną patelnię słoninką i wylewamy na nią porcje ciasta rozsmarowując je łyżką lub pozwalając swobodnie się rozpłynąć po całej patelni. Smażymy z dwóch stron naleśniki. Z podanych proporcji wyszło mi ich 16. Ser biały przekładamy do talerza, dodajemy jajko, cukier waniliowy, budyń i cukier do smaku. Ugniatamy masę widelcem dodając w miarę potrzeby odrobinę kwaśnej śmietany. Masa powinna być jednak gęsta. Tak przygotowaną masą smarujemy naleśniki i składamy je albo zwijamy. Tak przygotowane naleśniki ponownie podsmażamy na patelni( ze względu na jajko i budyń). Truskawki przekładamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę wody i gotujemy do momentu, gdy truskawki się rozpadną. Dodajemy do smaku cukier brązowy i miksujemy blenderem do momentu, gdy uzyskamy puszysty sos. Tak przygotowany sos podajemy z naleśnikami i świeżymi truskawkami.
Smacznego :)
Najlepsze, uwielbiam!
OdpowiedzUsuń