Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 4 lutego 2013

Jabłkowo nawet zimą...

Kiedyś gdzieś znalazłam super przepis na smaczne ciasto z jabłkami. Smakuje naprawę świetnie. Więc zachęcam do pieczenia ;)

Jabłecznik

Składniki:

    5 sztuk jaj
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanki mąka ziemniaczanej
    1 szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kg jabłek
    1/2- 3/4 szklanki cukru
    1+1 szklanki wody
    300-400 ml śmietany kremówki
    1-1,5 łyżeczki żelatyny
    4 kawałki gorzkiej czekolady
    2 sztuki budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec przez ok. 25 minut( zależy od piekarnika) w temp. 180 stopni.

Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i prażyć do momentu, gdy jabłka się rozgotują. Budynie śmietankowe rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do rozgotowanych jabłek. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do zastygnięcia.

Śmietana:
Kremówkę schłodzić w lodówce. Ubić ją dodając cukier puder( gdy zacznie sztywnieć). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Śmietaną udekorować ciasto wykładając ją na wystudzoną masę jabłkową.
Ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.





Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Fajna alternatywa do tradycyjnej szarlotki, która jest zazwyczaj na cieście kruchym i półkruchym. Ta jest zdecydowanie lżejsza ;)

    OdpowiedzUsuń