Kiedyś gdzieś znalazłam super przepis na smaczne ciasto z jabłkami. Smakuje naprawę świetnie. Więc zachęcam do pieczenia ;)
Jabłecznik
Składniki:
5 sztuk jaj
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąka ziemniaczanej
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1/2- 3/4 szklanki cukru
1+1 szklanki wody
300-400 ml śmietany kremówki
1-1,5 łyżeczki żelatyny
4 kawałki gorzkiej czekolady
2 sztuki budyniu śmietankowego
Sposób przygotowania:
Składniki:
5 sztuk jaj
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąka ziemniaczanej
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1/2- 3/4 szklanki cukru
1+1 szklanki wody
300-400 ml śmietany kremówki
1-1,5 łyżeczki żelatyny
4 kawałki gorzkiej czekolady
2 sztuki budyniu śmietankowego
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce piany z białek delikatnie mieszając. Masę przelać na wyłożoną pergaminem blaszkę i piec przez ok. 25 minut( zależy od piekarnika) w temp. 180 stopni.
Jabłka:
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem, dodać jabłka i prażyć do momentu, gdy jabłka się rozgotują. Budynie śmietankowe rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do rozgotowanych jabłek. Dokładnie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na biszkopt. Odstawić do zastygnięcia.
Śmietana:
Kremówkę schłodzić w lodówce. Ubić ją dodając cukier puder( gdy zacznie sztywnieć). Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Śmietaną udekorować ciasto wykładając ją na wystudzoną masę jabłkową.
Ciasto można posypać startą gorzką czekoladą.
Smacznego :)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajna alternatywa do tradycyjnej szarlotki, która jest zazwyczaj na cieście kruchym i półkruchym. Ta jest zdecydowanie lżejsza ;)
OdpowiedzUsuń