Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 4 lutego 2013

Na słodko, słodząc sobie życie...

A dzisiaj przedstawiam Wam 3 bit. Ciasto wydaje się skomplikowane w przygotowaniu, ale tak naprawdę robi się do bardzo szybko. A efekt? Według mnie super.




3 Bit

Składniki:

    60 sztuk herbatników
    400 ml mleka 3,2%
    2 opakowania budyniu śmietankowego
    220 g masła roślinnego/ margaryny
    1 puszka masy krówkowej/ mleka skondensowanego słodzonego
    400 ml śmietany 30%
    2 opakowania śmietan fixu
    cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Budynie gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Zwracajmy jednak uwagę na to, żeby kupić budynie, które są gęste, a nie ciągnące i gumowate. Gdy budynie wystygną przygotowujemy masę budyniową. Masło roślinne miksujemy z cukrem pudrem, następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu aż do uzyskania jednolitej masy. W dużej, prostokątnej blaszce układamy herbatniki. Na jedną warstwę wychodziło mi ich 20. Na herbatniki wykładamy masę krówkową lub ugotowane mleko skondensowane słodzone( mleko gotujemy na małym ogniu w zamkniętej puszce zanurzonej w wodzie przez około 1,5- 2 godziny). Na masę krówkową wykładamy kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową. Następnie układamy trzecią warstwę herbatników. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Śmietanę wykładamy na herbatniki i całość posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia. 



Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz