A dzisiaj przedstawiam Wam 3 bit. Ciasto wydaje się skomplikowane w przygotowaniu, ale tak naprawdę robi się do bardzo szybko. A efekt? Według mnie super.
3 Bit
Składniki:
60 sztuk herbatników
400 ml mleka 3,2%
2 opakowania budyniu śmietankowego
220 g masła roślinnego/ margaryny
1 puszka masy krówkowej/ mleka skondensowanego słodzonego
400 ml śmietany 30%
2 opakowania śmietan fixu
cukier puder do smaku
400 ml mleka 3,2%
2 opakowania budyniu śmietankowego
220 g masła roślinnego/ margaryny
1 puszka masy krówkowej/ mleka skondensowanego słodzonego
400 ml śmietany 30%
2 opakowania śmietan fixu
cukier puder do smaku
Sposób przygotowania:
Budynie gotujemy na mleku i odstawiamy do wystudzenia. Zwracajmy jednak
uwagę na to, żeby kupić budynie, które są gęste, a nie ciągnące i
gumowate. Gdy budynie wystygną przygotowujemy masę budyniową. Masło
roślinne miksujemy z cukrem pudrem, następnie ciągle miksując dodajemy
po łyżce budyniu aż do uzyskania jednolitej masy. W dużej, prostokątnej
blaszce układamy herbatniki. Na jedną warstwę wychodziło mi ich 20. Na
herbatniki wykładamy masę krówkową lub ugotowane mleko skondensowane
słodzone( mleko gotujemy na małym ogniu w zamkniętej puszce zanurzonej w
wodzie przez około 1,5- 2 godziny). Na masę krówkową wykładamy kolejną
warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową. Następnie
układamy trzecią warstwę herbatników. Schłodzoną w lodówce śmietanę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Śmietanę wykładamy
na herbatniki i całość posypujemy kolorową posypką. Odstawiamy do
zastygnięcia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz