Racuszki, placuszki, któż z nas ich nie lubi. Zapraszam do wypróbowania moich przepisów na placuszki z brzoskwinią i placuszki z jabłkiem.
Placuszki z brzoskwinią
Składniki:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2- 3 łyżki cukru do smaku
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1- 2 brzoskwinie
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, następnie dodajemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy dodać więcej mleka lub mąki dla uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placuszki z obu stron na złoty kolor.
Placuszki na jogurcie z mascarpone
Składniki:
1,5- 2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka 3,2%
25 dag jogurtu z mascarpone( ja użyłam Piątnicy)
1 duże jabłko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier do smaku
olej do smażenia
1 jajko
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt z mascarpone i jajko, mieszamy, następnie dodajemy mleko oraz cukier do smaku. Dodajemy w miarę potrzeby więcej mąki lub mleka tak, żeby ciasto miało konsystencję jak na racuchy. Jabłko po obraniu kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim placuszki. Podajemy z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz