Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

środa, 8 sierpnia 2012

Racuszkowo i placuszkowo, czyli szybko i smacznie na talerzu...

Racuszki, placuszki, któż z nas ich nie lubi. Zapraszam do wypróbowania moich przepisów na placuszki z brzoskwinią i placuszki z jabłkiem.



Placuszki z brzoskwinią

Składniki:

    2 szklanki mąki pszennej
    2- 3 łyżki cukru do smaku
    1,5 szklanki mleka
    2 jajka
    1- 2 brzoskwinie
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, następnie dodajemy cukier, wbijamy jajka, dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Możemy dodać więcej mleka lub mąki dla uzyskania pożądanej konsystencji. Na koniec dodajemy brzoskwinię pokrojoną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placuszki z obu stron na złoty kolor.





Placuszki na jogurcie z mascarpone


Składniki:

    1,5- 2 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka 3,2%
    25 dag jogurtu z mascarpone( ja użyłam Piątnicy)
    1 duże jabłko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier do smaku
    olej do smażenia
    1 jajko


Sposób przygotowania:

 Mąkę przesiewamy do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy jogurt z mascarpone i jajko, mieszamy, następnie dodajemy mleko oraz cukier do smaku. Dodajemy w miarę potrzeby więcej mąki lub mleka tak, żeby ciasto miało konsystencję jak na racuchy. Jabłko po obraniu kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim placuszki. Podajemy z owocami, dżemem lub cukrem pudrem.




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz