Prawie każdy z nas przygotowuje na zimę jakieś przetwory. Czy to ogórki, papryka, botwinka, cukinia, różnego rodzaju dżemy, czy marynowane grzybki.
Dzisiaj podzielę się z Wami moimi przetworami z ogórków.
Prosta sałatka z ogórków na zimę
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
3 duże cebule
4 marchewki
1 szklanka soli kamiennej
1,5 litra wody
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca
liść laurowy
około 1 litra octu
około 1,5 litra wody
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z zewnętrznych łusek, następnie jej połówki kroimy w plasterki. Marchewki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka lub miski, wsypujemy sól i dodajemy 1,5 litra wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 2- 3 godziny. Po upływie tego czasu zagotowujemy zalewę z cukru, 1,5 litra wody i litra octu. Sałatkę po upływie podanego czasu odsączamy z zalewy, nakładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy przyprawy. Sałatki zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 5- 10 minut.
Składniki:
4 kg ogórków gruntowych
3 duże cebule
4 marchewki
1 szklanka soli kamiennej
1,5 litra wody
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
gorczyca
liść laurowy
około 1 litra octu
około 1,5 litra wody
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy z zewnętrznych łusek, następnie jej połówki kroimy w plasterki. Marchewki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużego garnka lub miski, wsypujemy sól i dodajemy 1,5 litra wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 2- 3 godziny. Po upływie tego czasu zagotowujemy zalewę z cukru, 1,5 litra wody i litra octu. Sałatkę po upływie podanego czasu odsączamy z zalewy, nakładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy przyprawy. Sałatki zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 5- 10 minut.
Przecier z ogórków na zimę
Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
1 główka czosnku
pęczek kopru
korzeń chrzanu
woda
2 łyżki soli kamiennej na litr wody
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Ogórki gruntowe zalewamy zimną wodą i myjemy dokładnie. Następnie ścieramy je tarką jarzynową o grubych oczkach. Do słoików nakładamy do połowy starte ogórki, następnie dodajemy kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kawałek kopru. Następnie uzupełniamy słoiki startymi ogórkami. Wodę zagotowujemy z solą i przegotowaną, przestudzoną wodą zalewamy ogórki. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy. Po około 2. tygodniach możemy je dodatkowo pasteryzować.
* z 5 kg ogórków wyszło mi 16 słoików przecieru o pojemności 0,5 l.
** do uzupełnienia użyłam 1,6 l. wody z solą.
Ogórkowa sałatka na zimę
Składniki:
5 kg ogórków
1 kg marchewki
0,5 kg cebuli
1 kg papryki
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju słonecznikowego
1,5 szklanki octu
5 łyżek soki kamiennej
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w drobne paski, cebulę kroimy w półplasterki, zaś marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Możemy użyć do tych czynności robota kuchennego, co znacznie ułatwi nam pracę. Warzywa przekładamy do dużego garnka lub miski i mieszamy z solą i odstawiamy na 1 godzinę. Później dodajemy cukier i ocet i odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy olej i przyprawy i również odstawiamy na godzinę. Po upływie w sumie trzech godzin sałatkę przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików, dopełniamy je "sokiem", który warzywa "puściły', szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Odstawiamy na noc do góry dnem.
Domowe pikle
Składniki:
4 kg ogórków
1 kg papryki
1 kg cebuli
1 kalafior
0,5 kg pieczarek
1 szklanka soli kamiennej niejodowanej
4 szklanki octu
12 szklanek wody
4 szklanki cukru
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
* brokuł
Sposób przygotowania:
Ogórki moczymy w zimnej wodzie, myjemy, a następnie dzielimy na 8 części i przekładamy do garnka lub miski. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki. Dodajemy ją do ogórków. Pieczarki kroimy na pół, sparzmy i dodajmy do ogórków. Cebulę kroimy na 8 części i również dodajemy do ogórków. Kalafior po podzieleniu na różyczki i sparzeniu łączymy z warzywami. Podobnie postępujemy z brokułem. Dodajemy przyprawy, sól, trochę wody i mieszamy wszystko razem. Odstawiamy na 3 godziny. Po czym napełniamy mieszanką słoiki. Przygotowujemy zalewę z pozostałych składników. Gorącą zalewą zalewamy warzywa, od razu zakręcamy i pasteryzujemy przez kilka minut. Odstawiamy dnem do góry.
Kwaszone ogórki domowe
Składniki:
10 kg ogórków
1,5- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej na słoik
koper
główka czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
korzeń chrzanu
liście dębu i/lub wiśni
Sposób przygotowania:
Ogórki gruntowe moczymy w zimnej wodzie i dokładanie je myjemy. Słoiki uzupełniamy do połowy ogórkami. Do każdego ze słoików dodajemy kilka sztuk pieprzu ziarnistego, ziela i liść laurowy. Następnie dodajemy po 0,5- 1 ząbek czosnku i kawałek korzenia chrzanu. Dodajemy również wcześniej umyty koper. Po kawałku na każdy słoik. Jeśli chcemy możemy również dodać do każdego ze słoików liście wiśni lub dębu. Nadają one naszym ogórkom zupełnie innego smaku. Ja do części słoików dodaję liście dębu, a do kilku wiśni. Odmierzamy wodę( około 6,5 litra lub więcej). Przegotowaną i przestudzoną wodę łączymy z solą kamienną i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki i szczelnie zakręcamy. Następnie odstawiamy na około 2 tygodnie. Po tym czasie możemy je dodatkowo pasteryzować.
Ogórki konserwowe z papryką
Składniki:
5 kg ogórków gruntowych
1 kg papryki
600 ml octu
3 litry wody
kilka gałązek kopru
2 marchewki
1 korzeń chrzanu
gorczyca
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
1 szklanka cukru
4 łyżki soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Ogórki moczymy i myjemy w zimnej wodzie. Paprykę myjemy, wykrawamy z niej gniazda nasienne. Następnie kroimy na kawałki. W słoikach układamy warstwę ogórków dodając kawałek kopru, kawałek marchewki i kawałek chrzanu. Następnie dodajemy pół łyżeczki gorczycy na słoik, kilka ziaren pieprzu, ziela i liść laurowy. Następnie wkładamy kawałki papryki i uzupełniamy ogórkami. Zagotowujemy zalewę z wody, octu, cukru i soli. Zalewę lekko studzimy i zalewamy nią ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez kilka minut.
Udanych przetworów :)
Oj kochana ale zaszalałaś! Ja wczoraj 5 kg tylko przerobiłam a gdzie tu jeszcze sałatka i na zupę ?
OdpowiedzUsuńZ papryką jeszcze nie jadłam ogórków konserwowych ,podejrzewam że są pyszne:)
Nie przyznam się ile kilogramów ogórków zostało przerobionych łącznie :))) Ale napiszę, że bardzo dużo. Coś mi jeszcze chodzi o głowie, bo szkoda tak bezczynnie siedzieć, kiedy sezon jeszcze się nie skończył, ale jakoś nie mam pomysłów.
OdpowiedzUsuńOgórki z papryką faktycznie pyszne :) Mają lekko paprykowy posmak.
Czy w piklach domowych dobrze podalas ilosc soli? Czy na pewno jest to jedna szklanka?
OdpowiedzUsuńAnonimie, tak, wszystko się zgadza. Potrzebujemy szklanki soli. W tej mieszance soli z wodą i warzywami wszystko się moczy, a zalewę przygotowujemy oddzielnie z pozostałych składników.
OdpowiedzUsuń