Faworki
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
6 łyżek śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1,5 kg smalcu
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, cukier puder i śmietanę. Zagniatamy ciasto.
Ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie składamy na kilka razy i ponownie wałkujemy. Czynność tę powtarzamy przez 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć ciasto.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski. Każdy pasek powinien mieć około 2 x 12 cm. Nacinamy je nożem na środku i przeciągamy.
Smalec rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy faworki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Odsączone faworki układamy na talerzu. Oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz