Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 31 stycznia 2022

Faworki, czyli chrust


Faworki


Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

5 żółtek

6 łyżek śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1,5 kg smalcu


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli, żółtka, cukier puder i śmietanę. Zagniatamy ciasto. 

Ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Następnie składamy na kilka razy i ponownie wałkujemy. Czynność tę powtarzamy przez 10 minut, żeby dobrze napowietrzyć ciasto.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i tniemy na wąskie paski. Każdy pasek powinien mieć około 2 x 12 cm. Nacinamy je nożem na środku i przeciągamy. 

Smalec rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy faworki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Odsączone faworki układamy na talerzu. Oprószamy cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz