We wrześniu zamroziłam 5 kg aronii z własnego ogrodu. Dopiero teraz miałam czas, żeby owoce przerobić na sok. Podaję proporcje na 2 kg owoców.
Sok z aronii
Składniki:
2 kg aronii
1 kg cukru
1 cytryna
4 szklanki wody
* jeśli robicie sok w sezonie, to również kilkanaście liści aronii
Owoce aronii po zebraniu należy opłukać i odstawić, żeby odciekły z nadmiaru wody.
Osuszone owoce przekładamy do woreczków i zamrażamy na co najmniej dobę. Przemrożone owoce nie będą tak cierpkie.
Po dobie( lub dłużej) przekładamy aronię do garnka i dodajemy 4 szklanki wody. Jeśli przerabiamy owoce w sezonie, wówczas dodajemy również liście aronii. Zawartość garnka zagotowujemy, zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy około 40 minut. Następnie zawartość garnka odstawiamy do przestygnięcia ( nawet na 12 godzin).
Po upływie tego czasu przelewamy zawartość garnka przez sitko. Zawartość sitka wyciskamy dokładnie, żeby wydobyć jak najwięcej soku.
Do soku z aronii wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący sok z aronii przelewamy do wyparzonych butelek i szczelnie zakręcamy.
Tak przygotowany sok odstawiamy w chłodne miejsce i cieszymy się jego smakiem przez cały rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz