Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 16 października 2014

Serniczek...

Lubicie serniki? Ja lubię. Oczywiście nie piekę ich zbyt często, ale od czasu do czasu każdy chyba lubi zjeść takie ciacho. Tym razem spód przygotowałam z herbatników. Wyszło to całkiem fajnie. I co najważniejsze- smakuje :)


Serniczek z polewą 





Składniki:

    20 herbatników Petit Beurre
    5 dag masła śmietankowego
    1 kg sera białego mielonego
    2 całe jajka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    kilka kropek aromatu waniliowego
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    kilka kostek białej czekolady
    3 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

Herbatniki przekładamy do miski i ubijamy je tłuczkiem kuchennym tak, żeby powstały okruszki. Masło śmietankowe rozpuszczamy i dodajemy je do herbatników, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy masę z herbatników i uklepujemy ją tak, żeby powstał spód. Ser biały miksujemy dodając do niego cukier, budyń śmietankowy, jajka, a następnie aromat. Miksujemy masę i przekładamy ją na spód. Wycinamy kwadrat z folii aluminiowej, układamy go w piekarniku i stawiamy na nim ciasto. Pieczemy je około 45 minut, następnie wyjmujemy ostrożnie folię. Pieczemy dalej około 15- 20 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do niej mleko, dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy sernik. Po jej zastygnięciu ozdabiamy sernik wiórkami białej czekolady.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Ja za sernikami przepadam :)
    Twój wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń