Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

sobota, 18 października 2014

Skrzydełkiem po łapkach

Tak na szybko. Nie trzeba stać pół dnia przy garach, żeby przygotować coś smacznego.Co prawda jak to na skrzydełkach- mięska mało, ale za to bardzo smaczne.





Pieczone skrzydełka z kurczaka
Składniki:

    1 kg skrzydełek kurczaka
    kilka ząbków czosnku
    1 cebula
    30 dag grzybów( kurki, borowiki)
    2 łyżki masła
    1 szklanka jogurtu
    do smaku:
    sól
    pieprz czarny mielony
    zioła prowansalskie
    oregano
    tymianek
    majeranek


Sposób przygotowania:

W misce łączymy z sobą przyprawy i jogurt. Następnie dodajemy kurczaka i dokładnie nacieramy go jogurtem. Miskę ze skrzydełkami przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Świeże grzyby oczyszczamy, myjemy i kroimy. Cebulkę siekamy. W blaszce układamy skrzydełka wraz z grzybami i cebulką. Dodajemy czosnek i wiórki masła. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Lubię skrzydełka, chociaż mięsko mają ukryte :) Wersji z grzybami nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń