Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

wtorek, 28 stycznia 2014

Karnawałowe róże...

Ostatnio naszła mnie ochota na faworki. Ale żeby je troszeczkę urozmaicić, postanowiłam zrobić róże z domowym dżemem wiśniowym. Wyszły pyszne :)




Chruścikowe róże karnawałowe

Składniki:

    2 łyżki margaryny
    2 szklanki mąki pszennej
    4 żółtka jaj
    4- 5 łyżek kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    2 czubate łyżeczki cukru pudru
    ok 1 kg tłuszczu do smażenia
    1 szczypta soli
    dżem wiśniowy
    cukier puder do posypania


Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy szczyptę soli oraz cukier puder. W mące robimy zagłębienie, w którym umieszczamy margarynę, żółtka jaj, spirytus i kwaśną śmietanę. Wyrabiamy dłońmi ciasto o jednolitej konsystencji, w miarę potrzeby dodając więcej mąki lub śmietany.
Następnie przy użyciu kuchennego wałka uderzamy ciasto, żeby nabić w nie jak najwięcej powietrza. Po kilku minutach takiego "ubijania" wałkiem, ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółka przy pomocy szklanki, literatki i kieliszka. Każdy z krążków delikatnie nacinamy w pięciu miejscach na brzegach.
Nakładamy na siebie trzy krążki od największego do najmniejszego. i na środku wciskamy palcem, żeby krążki się skleiły. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy róże i smażymy z dwóch stron na lekko złoty kolor.
Trwa to dosłownie minutkę. Gdy będą gotowe, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem, żeby osączyły się z nadmiaru tłuszczu. Układamy je na talerzu, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy dżemem wiśniowym.

Smacznego :)

4 komentarze: