Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie wędlina ze sklepu może nie istnieć. Ale za to nie wyobrażam sobie życia bez pieczonego mięska, które tą właśnie wędlinę może z powodzeniem zastąpić. Dzisiaj przedstawiam dwa przepisy na proste mięsko. Można je podawać z sosami i na kanapki.
Domowa szynka pieczona
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
1 kostka rosołowa
2 łyżki oliwy
sól ziołowa
pieprz czarny mielony
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przecieru paprykowego ekologicznego
1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy i osuszamy. Kostkę rosołową rozcieramy w oliwie, dodajemy roztarty czosnek, przecier paprykowy, sól ziołową, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku i majeranek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy przez około 90- 100 minut w temp. 180 stopni.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
1 kostka rosołowa
2 łyżki oliwy
sól ziołowa
pieprz czarny mielony
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przecieru paprykowego ekologicznego
1 łyżeczka majeranku
Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy i osuszamy. Kostkę rosołową rozcieramy w oliwie, dodajemy roztarty czosnek, przecier paprykowy, sól ziołową, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku i majeranek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy przez około 90- 100 minut w temp. 180 stopni.
Udziec z indyka na ostro
Składniki:
1 duży udziec z indyka
przecier paprykowy ekologiczny
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki oliwy
2 łyżki gorącej wody
bazylia
oregano
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Udziec z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wodę, oliwę, przecier paprykowy ekologiczny, sól, pieprz czarny mielony, roztarty czosnek, bazylię i oregano. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2- 3 godziny. Następnie mięso przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy około 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki:
1 duży udziec z indyka
przecier paprykowy ekologiczny
sól
pieprz czarny mielony
2 łyżki oliwy
2 łyżki gorącej wody
bazylia
oregano
1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Udziec z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wodę, oliwę, przecier paprykowy ekologiczny, sól, pieprz czarny mielony, roztarty czosnek, bazylię i oregano. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2- 3 godziny. Następnie mięso przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy około 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
domowa najlepsza:)
OdpowiedzUsuń