Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

sobota, 30 marca 2013

Wielkanocnie...

Ciasta już upieczone, sałatki zrobione, mięska upieczone :) Można odpoczywać.
Zapraszam dzisiaj na babkę w paski ;)





Babka w paski

Składniki:

    25 dag margaryny
    3 szklanki mąki
    200 ml oranżady
    6 jaj
    2 łyżki kakao
    1 szklaka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego


Sposób przygotowania: 

Mąkę przesiewamy do miseczki z proszkiem do pieczenia, wcześniej odsypujemy 2 łyżki mąki. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały i miksujemy na puszystą, jasną masę. Gdy masa będzie jednolita, a cukier się rozpuści, dodajemy na przemian porcjami mąkę, oranżadę i rozpuszczoną margarynę. Gdy dodamy składniki masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, zaś do drugiej pozostałą mąkę. Do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki dodajemy na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 50 minut. Tak przygotowaną babkę, po przestudzeniu lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz