Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

wtorek, 2 kwietnia 2013

Mięsko pieczone...

Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie wędlina ze sklepu może nie istnieć. Ale za to nie wyobrażam sobie życia bez pieczonego mięska, które tą właśnie wędlinę może z powodzeniem zastąpić. Dzisiaj przedstawiam dwa przepisy na proste mięsko. Można je podawać z sosami i na kanapki.



Domowa szynka pieczona

Składniki:

    1,5 kg szynki wieprzowej
    1 kostka rosołowa
    2 łyżki oliwy
    sól ziołowa
    pieprz czarny mielony
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka przecieru paprykowego ekologicznego
    1 łyżeczka majeranku

Sposób przygotowania:

 Szynkę myjemy i osuszamy. Kostkę rosołową rozcieramy w oliwie, dodajemy roztarty czosnek, przecier paprykowy, sól ziołową, pieprz czarny mielony, słodką paprykę w proszku i majeranek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy na noc. Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy niewielką ilością wody i pieczemy przez około 90- 100 minut w temp. 180 stopni.








Udziec z indyka na ostro

Składniki:

    1 duży udziec z indyka
    przecier paprykowy ekologiczny
    sól
    pieprz czarny mielony
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki gorącej wody
    bazylia
    oregano
    1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

 Udziec z indyka dokładnie myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wodę, oliwę, przecier paprykowy ekologiczny, sól, pieprz czarny mielony, roztarty czosnek, bazylię i oregano. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 2- 3 godziny. Następnie mięso przekładamy do formy lub naczynia żaroodpornego i pieczemy około 90 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego :)


1 komentarz: