Pachnące ciasto. Idealne na zimowe dni. Przygotowuje się je bardzo szybko, a smakuje naprawdę dobrze. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Lekko przeze mnie zmodyfikowany. Następnym razem dodam do niego rodzynki i posiekane orzechy włoskie i laskowe. ;)
Ciasto korzenne
Składniki:
15 dag margaryny
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
4 jaja
1,5 szklanki mąki
1 szklanka tartych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
cynamon mielony
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Tarte orzechy laskowe mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, z później mieszankę orzechów i cynamonu. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy rum. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Składniki:
15 dag margaryny
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
4 jaja
1,5 szklanki mąki
1 szklanka tartych orzechów laskowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
cynamon mielony
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Tarte orzechy laskowe mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym. Margarynę ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajka, z później mieszankę orzechów i cynamonu. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy rum. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w temp. 180 stopni.
Smacznego :)
O tak - z orzechami i rodzynkami na pewno bedzie jeszcze lepsze. Zresztą - już teraz prezentuje się znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńKaś, dziękuję :) Następnym razem na pewno zmodyfikuję przepis. Lubię takie korzenne smaki ;)
OdpowiedzUsuńO ja poproszę kawałek bo na pewno zjawiskowo pachniało jak się piekło :-)
OdpowiedzUsuń