Zima, zima... Kiedy to lato? :) Kiedy zima nie rozpieszcza, a marzec raz deszczem, raz śniegiem obdarza, warto sięgnąć po domowe zapasy. Mrożone truskawki i świeże jabłuszka. A zimą deser na ciepło jak najbardziej wskazany. Szybko i smaczne :) A jeśli chcemy, możemy dorzucić do jabłuszek kilka rodzynek, odrobinę cynamonu lub soku z cytryny...
Owoce pod pierzynką z kruszonki
Składniki:
3 jabłka
kilka truskawek
2+ 3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki tartych orzechów laskowych
2 łyżki tartych migdałów
1+ 3 łyżeczki masła
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Jabłka po myjemy dokładnie, a następnie osuszamy. Obieramy je ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy je do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru, tarte orzechy laskowe i tarte migdały. Składniki mieszamy ze sobą. Naczynia do zapiekania smarujemy wewnątrz masłem. Do naczynek przekładamy jabłka. Na wierzch wykładamy truskawki. Mogą być mrożone. Przygotowujemy kruszonkę przekładając do miseczki 3 łyżeczki brązowego cukru, 3 łyżeczki masła i 3 łyżki mąki. Zagniatamy dłońmi kruszonkę, którą wykładamy następnie na owoce. Zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Składniki:
3 jabłka
kilka truskawek
2+ 3 łyżeczki brązowego cukru
2 łyżki tartych orzechów laskowych
2 łyżki tartych migdałów
1+ 3 łyżeczki masła
3 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Jabłka po myjemy dokładnie, a następnie osuszamy. Obieramy je ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy je do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru, tarte orzechy laskowe i tarte migdały. Składniki mieszamy ze sobą. Naczynia do zapiekania smarujemy wewnątrz masłem. Do naczynek przekładamy jabłka. Na wierzch wykładamy truskawki. Mogą być mrożone. Przygotowujemy kruszonkę przekładając do miseczki 3 łyżeczki brązowego cukru, 3 łyżeczki masła i 3 łyżki mąki. Zagniatamy dłońmi kruszonkę, którą wykładamy następnie na owoce. Zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz