Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 7 marca 2013

Owoce zimą...

Zima, zima... Kiedy to lato? :) Kiedy zima nie rozpieszcza, a marzec raz deszczem, raz śniegiem obdarza, warto sięgnąć po domowe zapasy. Mrożone truskawki i świeże jabłuszka. A zimą deser na ciepło jak najbardziej wskazany. Szybko i smaczne :) A jeśli chcemy, możemy dorzucić do jabłuszek kilka rodzynek, odrobinę cynamonu lub soku z cytryny...




Owoce pod pierzynką z kruszonki

Składniki:

    3 jabłka
    kilka truskawek
    2+ 3 łyżeczki brązowego cukru
    2 łyżki tartych orzechów laskowych
    2 łyżki tartych migdałów
    1+ 3 łyżeczki masła
    3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Jabłka po myjemy dokładnie, a następnie osuszamy. Obieramy je ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka kroimy w kostkę i przekładamy je do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki brązowego cukru, tarte orzechy laskowe i tarte migdały. Składniki mieszamy ze sobą. Naczynia do zapiekania smarujemy wewnątrz masłem. Do naczynek przekładamy jabłka. Na wierzch wykładamy truskawki. Mogą być mrożone. Przygotowujemy kruszonkę przekładając do miseczki 3 łyżeczki brązowego cukru, 3 łyżeczki masła i 3 łyżki mąki. Zagniatamy dłońmi kruszonkę, którą wykładamy następnie na owoce. Zapiekamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz