Ciasto Architekta
Składniki jasny biszkopt:
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego( 16 g)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szczypta soli
1 szklanka cukru
Składniki ciemny biszkopt:
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego( 16 g)
0,4 szklanki mąki ziemniaczanej
0,75 szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
0,75 szklanki cukru
3 łyżki kakao
Składniki masa I i II:
1 litr mleka 3,2%
4 opakowania budyniu waniliowego
40 dag margaryny
0,3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki kakao
3 łyżki soku z cytryny
Składniki masa III:
2 opakowania serka homogenizowanego( około 400 g)
2 truskawkowe galaretki
Dodatkowo:
4 banany
polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem oraz cukrem
waniliowym na puszystą, białą masę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli
na puch. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Gdy masa z żółtek
będzie niemal biała dodajemy białka i mąki z proszkiem i mieszamy łyżką
lub miotełką. Ciasto przelewamy do dużej blaszki i pieczemy około 30
minut w temp. 180 stopni. Ciemny biszkopt pieczemy tak jak jasny, z
tym, że dodajemy do mąki kakao. Po upieczeniu i wystudzeniu wykrawamy z
ciasta ciemnego kółeczka przy użyciu kieliszka. Powinniśmy wyciąć ich
około 18- 20. Jasny biszkopt ścinamy delikatnie na górze i układamy w
blaszce. Na mleku gotujemy budyń. Odstawiamy go do przestudzenia.
Margarynę miksujemy na puch, dodajemy cukier waniliowy, a następnie po
łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
kakao, zaś do drugiej sok z cytryny. Na jasny biszkopt wykładamy masę
budyniową z kakao. Następnie wykładamy na nią ciemny biszkopt z
wyciętymi kółkami. Dociskamy. W miejsca dziurek wkładamy pokrojone w
plasterki banany( plasterki wysokości otworów). Następnie wykładamy na
ciemne ciasto masę z serków homogenizowanych. Przygotowujemy ją miksując
serki homogenizowane i dodając przestudzoną i wcześniej rozpuszczoną
galaretkę. Następnie w ciasto wciskamy kółka wcześniej wycięte z
ciemnego ciasta i odstawiamy do stężenia. Na masę wykładamy masę
budyniową z sokiem z cytryny. Wierz po zastygnięciu dekorujemy polewą
czekoladową.
Smacznego :)
Co prawda ja budowlańcem jestem, nie architektem :) ale chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko,
Kasia