Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

środa, 21 marca 2012

Wiosna...

I mamy już wiosnę... Za oknem od czasu do czasu da się ją poczuć. Szczególnie, gdy wyjdzie słoneczko, a jego promyki ciepło przygrzewają. Bardzo lubię wiosnę, szczególnie wtedy, gdy pojawiają się pierwsze, malutkie, zielone listki na drzewach i kwiaty na wiśni w ogrodzie. 
A wiosna to nowe wyzwania, nowe inspiracje i nowe doświadczenia :)
 Mi ostatnio zachciało się ciasta drożdżowego. Rezultatem moich zachcianek było:




Ciasto drożdżowo-czekoladowe z orzechami

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki typ 500
7 g drożdży instant( 1 opakowanie)
1 jajko
1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
1/4 szklanki cukru
10 dag margaryny
1 szczypta soli
200 ml mleka
Składniki na masę:
300 ml mleka
1 opakowanie budyniu czekoladowego
2- 3 łyżki wiśniowej konfitury
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
Składniki na kruszonkę:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki
2 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i sól. W rondelku podgrzewamy 200 ml mleka, margarynę, cukier waniliowy i cukier biały kryształ do momentu, gdy cukry i margaryna się rozpuszczą. Ciepłą, ale nie gorącą zawartość rondelka dodajemy do mąki i drożdży i wyrabiamy ciasto dodając jajko i żółtko. W miarę potrzeby możemy ciasto dodatkowo podsypać mąką wyrabiając je. Gdy ciasto wyrobimy odstawiamy je do wyrośnięcia. W międzyczasie zagotowujemy 200 ml mleka. W 100 ml mleka rozprowadzamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy rozprowadzony budyń i gotujemy do momentu, gdy zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia, po czym miksujemy go z konfiturą wiśniową i posiekanymi orzechami. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta i smarujemy budyniem. Zwijamy je na kształt prostokąta. Następnie nacinamy ciasto wzdłuż zostawiając około 3- 5 cm nierozciętego. Powstałe w ten sposób końce ciasta zwijamy wokół siebie( coś na kształt warkocza, ale z dwóch "sznurków" ciasta). Warkocz wykładamy w tortownicy zaczynając od jej środka i zawijając ciasto wokół niego. Z margaryny, cukru pudru oraz mąki przygotowujemy kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Zupa na zielono

Składniki:
1/2 brokuła
1 słoiczek szczawiu
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera
3 litry wody
10- 12 ziemniaków
3 jaja ugotowane na twardo
3- 4 łyżki śmietany
posiekana natka pietruszki
2 udka
ziele angielskie
pieprz kolorowy ziarnisty
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
3 łyżki mąki
3 łyżki tłuszczu

Sposób przygotowania:
Udka po umyciu przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy( ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy) i zagotować. Następnie dodać pokrojone w kostkę warzywa( ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler). Gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy do zupy podzielonego na różyczki brokuła. Gdy będzie miękkie dodajemy szczaw. Z mąki i tłuszczu przygotowujemy zasmażkę, dodajemy ją do zupy wraz ze śmietaną. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać również majeranek. Zupę podajemy z pokrojonym w kostkę jajkiem oraz posiekaną natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Kasiu, dziękuję za miłe słowa :) I zachęcam do wypróbowania przepisu.

    OdpowiedzUsuń