Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

wtorek, 13 marca 2012

13...

Chociaż dzisiaj nie piątek, ciągle chodzi mi po głowie tekst piosenki " Trzynastego" Kasi Sobczyk. Wprawdzie nie ma w niej mowy o piątku, ale zawsze kojarzyła mi się z piątkiem trzynastego... Wiosna, radosna i wszystko zdarzyć się może... :) Na szczęście za oknami czuć już zbliżającą się małymi kroczkami wiosnę. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam wiosnę, ciepłe wiosenne słoneczko, pierwsze zielone listki i wiosenne, rześkie powietrze. To już tuż, tuż :)

źródło: http://www.youtube.com/watch?v=RkCrFHTbej8


A w kuchni może nie wiosenne, ale na pewno pysznie :)





Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

Składniki:
1 opakowanie makaronu penne
40 dag mielonego mięsa
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
150 ml wody
10 dag żółtego sera
1 cebula
3 łyżeczki oleju
sól
pieprz czarny mielony
bazylia otarta
oregano
lubczyk

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżeczki oleju, podduszamy na nim cebulkę, następnie dodajemy mięso mielone. Gdy mięso się podsmaży dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy. Całość doprawiamy do smaku dodając sól, pieprz, bazylię, oregano i lubczyk. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Układamy w nim ugotowany wcześniej makaron. Na makaron wykładamy podsmażone mięso mielone. Całość posypujemy serem żółtym. Może być on starty, może być pokrojony na kawałeczki. Zapiekamy zapiekankę przez około 20 minut w temperaturze 160 stopni. 



Wuzetka wg Ilony

Składniki:
25 dag margaryny
4 szklanki mąki
3 jaja
2 łyżeczki sody
4 łyżki kakao
300 ml mleka
1 słoiczek powideł śliwkowych
1,5 szklanki cukru
500 ml śmietany kremówki
3- 4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
polewa czekoladowa


Sposób przygotowania:
Miękką margarynę miksujemy z jajkami oraz cukrem na jednolitą masę. Sodę, kakao i mąkę przesiewamy ze sobą. Do masy z jajek cukru i margaryny dodajemy partiami mąkę. Następnie dodajemy mleko wymieszane ze śliwkowymi powidłami. Tak przygotowaną masę przekładamy do dużej blaszki i pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Zimną śmietanę ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier puder, a następnie rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Śmietaną przekładamy dwa blaty ciasta. Polewamy je polewą czekoladową, dekorujemy bitą śmietaną.

1 komentarz: