Wiosenne szaleństwo na talerzu wg Alberta

Składniki:
1 plasterek szynki
1 jajko
mix sałat
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
do smaku papryka słodka mielona
do smaku czosnek granulowany
do smaku bazylia
do smaku curry
do smaku koperek suszony
kapary ze słoiczka
oliwki mix z ziołami
1 jajko
mix sałat
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
do smaku papryka słodka mielona
do smaku czosnek granulowany
do smaku bazylia
do smaku curry
do smaku koperek suszony
kapary ze słoiczka
oliwki mix z ziołami
Sposób przygotowania:
Mix sałat układamy na talerzu. Jajko, część oliwek i kapary kroimy w plasterki. Pozostałe oliwki kroimy na pół. Wędlinę kroimy w paski. Na sałacie układamy plasterki jajka, wędlinę, pokrojone oliwki i kapary. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz, mieloną paprykę, czosnek granulowany, bazylię, curry u suszony koperek. Przygotowanym w ten sposób sosem polewamy sałatkę. Smacznego :)
Wiosenny bukiet

Składniki:
1/4 sztuki kapusty pekińskiej
1 jajko ugotowane na twardo
2 kawałki wędliny
3-4 różyczki brokuł
5 oliwkek czarnych
1 pomidor
1 ogórek kwaszony
1 kawałek papryki konserwowej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
1 jajko ugotowane na twardo
2 kawałki wędliny
3-4 różyczki brokuł
5 oliwkek czarnych
1 pomidor
1 ogórek kwaszony
1 kawałek papryki konserwowej
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
do smaku sól
do smaku pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajko ugotowane na twardo kroimy w ósemki. Kawałki okrągłej wędliny kroimy na pół. Oliwki kroimy w plasterki. Brokuła wrzucamy do gotującej się wody na 2- 3 minutki i blanszujemy. Ogórek kwaszony i paprykę konserwową kroimy w plasterki. Pomidora kroimy w półplasterki. Oliwę z oliwek mieszamy z solą, pieprze i sokiem z cytryny. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą- układamy warstwami lub mieszamy w salaterce. Całość skrapiamy oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami.
Kolorowa sałatka z pekińskiej

Składniki:
0,5 sztuki kapusty pekińskiej
2 sztuki jajka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz