Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 3 lutego 2022

Beza

Zostały mi białka ze smażenia faworków. Czasem wykorzystuję je od razu, a czasem zamrażam. Z białek można przygotować bezę. Polecam, gdy ktoś lubi słodkości.




Beza

 

Składniki na bezę:

7- 8 białek jaj

350 g drobny cukru

1 szczypta soli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

sok z cytryny


Składniki na krem:

100 ml śmietany 36%

100 g mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru

borówki lub inne owoce


Sposób przygotowania bezy:

Białka jaj przekładamy do miski miksera i miksujemy ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, wówczas dodajemy drobny cukier i miksujemy do momentu, gdy cukier przestanie być wyczuwalny. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowaną pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy okrągły kształt o wysokości około 5 cm. Bezę suszymy przez około 3 godziny w temperaturze 100 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Po upływie tego czasu zostawiamy bezę w delikatnie uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.

 

Sposób przygotowania kremu:

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone. Miksujemy przez kilka chwil, aż śmietana połączy się z serkiem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy raz jeszcze. Tak przygotowany krem śmietanowy przekładamy na przestudzoną bezę. Na wierzchu układamy owoce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz