Zostały mi białka ze smażenia faworków. Czasem wykorzystuję je od razu, a czasem zamrażam. Z białek można przygotować bezę. Polecam, gdy ktoś lubi słodkości.
Beza
Składniki na bezę:
7- 8 białek jaj
350 g drobny cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
Składniki na krem:
100 ml śmietany 36%
100 g mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
borówki lub inne owoce
Sposób przygotowania bezy:
Białka jaj przekładamy do miski miksera i miksujemy ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne, wówczas dodajemy drobny cukier i miksujemy do momentu, gdy cukier przestanie być wyczuwalny. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowaną pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy okrągły kształt o wysokości około 5 cm. Bezę suszymy przez około 3 godziny w temperaturze 100 stopni w piekarniku z termoobiegiem. Po upływie tego czasu zostawiamy bezę w delikatnie uchylonym piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.
Sposób przygotowania kremu:
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej mascarpone. Miksujemy przez kilka chwil, aż śmietana połączy się z serkiem. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy raz jeszcze. Tak przygotowany krem śmietanowy przekładamy na przestudzoną bezę. Na wierzchu układamy owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz