Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

niedziela, 13 lutego 2022

Tort jednorożec

 Tort jednorożec

 



 * uszy, oczy i róg przygotowane z masy Saracino

** polecane tylko firmy W.: 1M, 2D, 195, 131 i inne.


Składniki na biszkopt:

5 jajek rozmiar L

200 g drobnego cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

150 g mąki pszennej tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania biszkoptu:

 

Jajka po wyparzeniu rozbijamy i przelewamy do misy miksera. Dodajemy do nich drobny cukier i cukier waniliowy. Miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania białej, puszystej masy. 

Mąkę pszenną przesiewamy razem z mąką ziemniaczaną. Do masy jajecznej dodajemy partiami mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką.

Masę przelewamy do rantu, którego boki wysmarowane są masłem i wysypane mąką pszenną.

Biszkopt pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie używamy termoobiegu.

Studzimy w delikatnie uchylonym piekarniku.
 Przed przełożeniem masą kroimy biszkopt na trzy blaty.

Tort składamy w rancie, którego boki wyłożone są folią spożywczą.


Składniki na mus truskawkowy:

250 g truskawek (świeże lub mrożone)

60 g drobnego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

250 ml śmietany 30 lub 36%

8 g żelatyny


Sposób przygotowania musu:

Truskawki bez rozmrażania przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i wstawiamy na ogień. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.

Przygotowujemy żelatynę. Wsypujemy ją do szklanki i zalewamy odrobiną wody, żeby napęczniała. Żelatynę przekładamy do masy truskawkowej i mieszamy do momentu, gdy żelatyna się rozpuści. Odstawiamy masę do wystygnięcia. Należy uważać, żeby się nie ścięła.

Gdy masa truskawkowa będzie już chłodna wówczas miksujemy śmietanę na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy partiami masę truskawkową. Tak przygotowaną masą przekładamy pierwsze dwie warstwy tortu. Biszkopt możemy wcześniej delikatnie nasączyć.


Składniki na żelkę truskawkową:

250 g truskawek

50 g cukru

7 g żelatyny

sok z cytryny


Sposób przygotowania żelki:

Truskawki przekładamy do rondelka i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu, gdy cukier się rozpuści. W międzyczasie żelatynę zalewany odrobinką wody i odstawiamy do napęcznienia. Do truskawek dodajemy sok z cytryny. Blendujemy całość. Na koniec dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż ta się rozpuści. Tak przygotowany mus przelewamy do wyłożonej folią spożywczą tortownicy (musi być kilka cm mniejsza, niż rant do pieczenia biszkoptu). Odstawiamy do lodówki w celu stężenia żelki.


Składniki na krem oreo:

250 g śmietany 30 lub 36%

250 g mascarpone

cukier puder do smaku wedle uznania

8 ciastek Oreo


Sposób przygotowania kremu oreo:

Ciastka oreo blendujemy lub bardzo drobno kruszymy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Następnie dodajemy partiami mascarpone miksując na niższych obrotach. Na koniec dodajemy pokruszone ciasteczka oreo i mieszamy. 

Drugi blat biszkoptu możemy nasączyć. Przekładamy połowę kremu oreo. Na kremie układamy żelkę i przykrywamy pozostałym kremem oreo. Na krem układamy trzeci blat biszkopta.

Przełożony tort wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.



Składniki na tynk:

400 g masła min 82% tłuszczu

100 ml mleka 3,2%

100 g drobnego cukru

180 g mleka w proszku

barwniki spożywcze


Sposób przygotowania tynku:


Mleko 3,2% tłuszczu przelewamy do rondelka i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu, gdy cukier się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Miękkie masło ( w temp. pokojowej) miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 10 minut. Powinno być jasne i puszyste. Do masła dodajemy mleko z cukrem (po łyżce), ciągle miksując. Na koniec dodajemy partiami mleko w proszku i miksujemy przez 5 minut na najwyższych obrotach. Później przez około 5 minut miksujemy na najniższych obrotach, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Mniej więcej 1/2 masy przeznaczamy na otynkowanie tortu (wierzch i brzegi). Pozostałą masę dzielimy na części, zabarwiamy barwnikami według uznania i dekorujemy grzywę jednorożca. Umieszczamy róg, oczy i uszy. Możemy dodatkowo udekorować grzywę posypką.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz