Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

niedziela, 4 maja 2014

Dzisiaj w lesie :)

Zapraszam Was dzisiaj do poznania jednego ze smaczniejszych ciast. Ale to ciasto nie tylko smakuje. Ono też świetnie wygląda. Połączenie zielonego szpinaku z czerwonym granatem wg mnie jest genialnie. Sami oceńcie :)



Ciasto leśny mech

Składniki:

    1 opakowanie mrożonego szpinaku( 450 g)
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia
    400 ml kremówki
    2 fixy do śmietany
    cukier puder do smaku
    cukier waniliowy
    1 granat

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tego ciasta używam mrożonego szpinaku rozdrobnionego. Rozmrażam go na sitku tak, żeby osączyć go z wody. Całe jajka miksuję z cukrem, następnie dodaję porcjami olej. Przesiewam do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję szpinak i mieszam miotełką( trzepaczką). Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę je około 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest dopieczone. Patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto odstawiam do przestudzenia, następnie ścinam jego wierzch i kruszę go na drobne okruszki. Śmietanę ubijam na sztywno dodając do niej fix, cukier puder oraz cukier waniliowy do smaku. Masę śmietanową wykładam na ciasto, następnie posypuję ją okruszkami i owocem granatu.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. ciacho wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Smakuje również dobrze. Jeśli ktoś jeszcze go nie robił, to zachęcam do przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń