Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

piątek, 2 maja 2014

Pani Walewska...

Zapraszam dzisiaj na coś słodkiego. Bardzo ciekawe ciasto, które apetycznie wygląda. A wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Wystarczy upiec dwa placki, przełożyć masą i... gotowe. Zachęcam do upieczenia tego ciacha, bo smakuje naprawdę wybornie. 




Pani Walewska

Składniki:

    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    20 dag margaryny
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 szklanki cukru
    5 żółtek z dużych jajek
    1- 2 łyżki kwaśnej śmietany

    Beza:
    5 białek z dużych jajek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki octu
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 szczypta soli

    Masa:
    500 ml mleka 3,2%
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka jaj
    3 łyżki cukru
    cukier puder do smaku
    1 opakowani cukru waniliowego
    25 dag masła
    aromat migdałowy

    Dodatkowo:
    15 dag płatków migdałowych
    1 słoiczek dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przewiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka jaj, margarynę, cukier i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na dwie duże blaszki. Ciasto wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia tylko na spód. Mamy upiec dwa blaty. Na ciasto wykładamy po pół słoiczka dżemu i równomiernie rozsmarowujemy. Przygotowujemy bezę. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier puder. Gdy dodamy cały cukier puder, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Piana powinna być lśniąca. Przekładamy ją na oba blaty, po połowie na każdy. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy oba placki do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Jeśli nie zmieszczą nam się w piekarniku dwie blaszki, wtedy bezę przygotowujemy na dwa razy i pieczemy placki po sobie. Gdy placki będą upieczone, odstawiamy je w chłodne miejsce do przestudzenia. Mleko dzielimy na dwie części. Jedną przelewamy do rondelka, dodajemy cukier i cukier waniliowy i wstawiamy na ogień. Do drugiej części mleka dodajemy żółtka jaj i mąkę i ubijamy lub miksujemy, żeby składniki połączyć ze sobą. Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, dodajemy do niego tę drugą część mleka i zagotowujemy. Budyń ostawiamy pod przykryciem do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch, dodajemy partiami budyń i cukier puder do smaku. Następnie dodajemy aromat waniliowy. Tak przygotowaną masą przekładamy placki ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz