Pieczone mięso kojarzy mi się z zapachem domu. Jest zdrowsze od wędlin kupowanych w sklepie. A smakuje wspaniale. I tak niewiele potrzeba, aby móc cieszyć się smakiem i zapachem domowego mięska :)
Pieczona szynka
Składniki:
1- 1,5 kg szynki
2 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony
sól gruboziarnista
papryka słodka mielona
majeranek
Sposób przygotowania:
Szynkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i mieloną papryką. Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Szynkę posypujemy obficie majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 60 minut, następnie przykrywamy szynkę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie przypaliła i pieczemy przez około 30 minut.
Składniki:
1- 1,5 kg szynki
2 ząbki czosnku
pieprz czarny mielony
sól gruboziarnista
papryka słodka mielona
majeranek
Sposób przygotowania:
Szynkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i mieloną papryką. Następnie układamy ją w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Szynkę posypujemy obficie majerankiem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 60 minut, następnie przykrywamy szynkę papierem do pieczenia, żeby za bardzo się nie przypaliła i pieczemy przez około 30 minut.
Boczek pieczony
Składniki:
1,5 kg boczku
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
1 ząbek czosnku
pieprz czarny mielony
tymianek
Sposób przygotowania:
Boczek nacieramy dokładnie czosnkiem. Ząbek możemy rozetrzeć i roztartym natrzeć cały boczek. Następnie boczek oprószamy obficie solą grubo mieloną, wedle uważania pieprzem mielony oraz tymiankiem suszonym. Tak przygotowany boczek układamy w blaszce wyłożonej folią aluminiową, podlewamy delikatnie wodą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 50 minut. Następnie przykrywamy boczek papierem do pieczenia i pieczemy dalej 20- 30 minut. Smacznego :)
Pięknie wygląda:-)
OdpowiedzUsuń