Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

piątek, 2 marca 2012

Ciąg dlaszy...

A dzisiaj ciąg dalszy wspomnień. Czyli babeczka i serniczek.

Babeczka z żurawiną

Składniki:
25 dag margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
0,7 szklanki cukru
4 sztuki jaj
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki kakao
2 łyżki margaryny
1 łyżka mleka
3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuszczam razem z czekoladą i chłodzę. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywno. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do żółtek dodaję przestudzoną margarynę z czekoladą, mieszam, przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodaję żurawinę( odkładam łyżkę na później), po wymieszaniu z nią dodaję partiami pianę z białek delikatnie mieszając. Ciasto przelewam do formy. Piekę 45- 50 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu dekoruję polewą i pozostałą żurawiną. Polewę przygotowuję rozpuszczając margarynę z cukrem pudrem i kakao, dodaję łyżkę mleka, całość mieszam dokładnie.


Serniczek z brzoskwiniami

Składniki:
12,5 dag margaryny
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 jajko
15 dag margaryny
1 kg sera białego mielonego
0,7 szklanki cukru
4 sztuki jaj
100 ml śmietany
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dag rodzynek
brzoskwinie w puszce
cukier puder

Sposób przygotowania:
Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, mąkę, zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce. Następnie wykładamy nim tortownicę, podpiekamy przez kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Margarynę miksujemy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, następnie porcjami ser biały mielony, śmietanę, rodzynki oraz mąkę ziemniaczaną. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na kawałki i układamy je na podpieczonym spodzie. Na wierzch wykładamy masę serową. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 170 stopni. Posypujemy cukrem pudrem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz