Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

niedziela, 12 października 2014

Jesiennie, czyli ciasto ze śliwkami i budyniem

 Ciasto ze śliwkami i budyniem



Składniki:

    2,5 szklanki mąki pszennej
    2 szczypty soli
    15 dag margaryny
    2 jaja
    śmietana kwaśna
    1/4 szklanki cukru
    2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
    500 ml mleka
    cukier do smaku
    śliwki
    cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i zimne masło. Wyrabiamy ciasto, następnie dodajemy cukier, jajka i śmietanę w miarę potrzeby. Wyrabiamy ciasto i wylepiamy nim spód i brzegi blaszki. Około 1/3 ciasta zostawiamy na paski na górę ciasta. Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem( do smaku), następnie dodajemy rozpuszczony budyń i gotujemy. Gorący budyń wykładamy na ciasto. Na budyniu układamy połówki śliwek. Z pozostałego ciasta wycinamy paski i układamy je na śliwkach. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


1 komentarz: