Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 2 stycznia 2014

Święta, święta i po świętach...

Dawno nic nie pisałam, ale czasu było mało. Święta, Sylwester, Nowy Rok. Przygotowania, bieganie po sklepach, szukanie prezentów.
Ale już jestem :)  I zamieszczam kilka świątecznych przepisów. Do wykorzystania na następne święta :)
A noworoczne postanowienie- częściej zamieszczać wpisy... ;)





Pierniczki świąteczne

Składniki:

    1 szklanka miodu
    70 g margaryny
    1 szklanka cukru
    50 dag mąki pszennej
    1 duże jajko
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 g przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy ze sobą margarynę, miód i cukier. Dodajemy przyprawę do piernika. Po zagotowaniu masę odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy ze sobą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do mąki dodajemy jajko i masę z rondelka. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na kilka dni. Ciasto następnie wyjmujemy, odstawiamy an chwilę w ciepłe miejsce, wyrabiamy, rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Jeśli chcemy zrobić witraże, wówczas robimy w piernikach otwory i układamy w nie pokruszone landrynki. Pierniczki pieczemy przez około10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Te z witrażami zdejmujemy z papieru dopiero po wystygnięciu.





 
Szyszki ryżowe

Składniki:

    120 g ryżu preparowanego
    60 dag krówek
    7 dag margaryny
    2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy margarynę z kakao, następnie dodajemy krówki i gotujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masa powinna się zagotować. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masa powinna być ciepła. Dodajemy do niej porcjami ryż i mieszamy. Gdy dodamy cały ryż, wówczas formujemy dłońmi szyszki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.






Ciasto makowe

Składniki:

    40 dag maku mielonego
    3 duże jabłka
    1 szklanka cukru
    4 duże jajka
    4 łyżki kaszy manny
    1 szklanka oleju
    40 dag dowolnych bakalii( owoce kandyzowane, rodzynki, orzechy)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki alkoholu( rum, wódka)
    1 szczypta soli
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc. Następnie odsączamy z wody na sitku. Żółtka jaj ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę dodając olej oraz alkohol. Następnie ciągle miksując dodajemy mak. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce. I dodajemy do masy z maku i jajek. Jabłka ścieramy na jarzynówce i dodajemy do masy wraz z bakaliami. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, mleko i margarynę. Polewą dekorujemy wierzch ciasta.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz