Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

wtorek, 7 stycznia 2014

Coś do czerwonego barszczu...

Któż z nas nie lubi czystego barszczu czerwonego, dobrze doprawionego, mocno gorącego. Co prawa śniegu i mrozu za oknem nie ma, ale czasami mam ochotę na taki barszczyk. Idealnym dodatkiem do niego są np. paszteciki.




Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

    50 dag mąki
    3 dag drożdży świeżych
    2 szczypty soli
    5 dag masła
    2 jajka
    50 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    30 dag kapusty kiszonej
    2 garści suszonych grzybów
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 cebula
    2- 3 łyżki oleju
    roztrzepane jajko
    mak lub sezam


Sposób przygotowania:

Suszone grzyby przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie osączamy grzyby zostawiając wywar. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy około pół szklanki wywaru z gotowania grzybów i gotujemy. Grzyby siekamy bardzo drobno i dodajemy do kapusty, mieszamy. Cebulkę siekamy, a następnie podduszamy na oleju i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z kapusty odparowujemy sok tak, ze powinna nadawać się na farsz. Drożdże rozkruszamy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy rozczyn drożdżowy, jajka, rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło i pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby więcej mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut, ponownie zagniatamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w długie paski o szerokości około 10 cm. Na środku układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon i kroimy na kształt pasztecików. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem lub sezamem. Pieczemy około 20 minut w temp. 160 stopni.


Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz