Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis z cyklu mniamniamowe gotowanie.
Tym razem zestaw węgierski, który składa się z: wędzonej słodkiej papryki w proszku oraz ekologicznego przecieru z papryki, posłużył do przygotowania kurczaka.
A więc... kurczę pieczone :)
Kurczę pieczone
Składniki:
1 kurczak ok. 1,5 kg
1 puszka/ butelka piwa
sól
pieprz czarny mielony
bazylia suszona
przecier paprykowy ekologiczny
wędzona papryka słodka (łagodna) w proszku
3 łyżki oliwy
2 marchewki
4 ziemniaki
Składniki:
Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą sól, pieprz, bazylię, paprykę wędzoną, przecier paprykowy i oliwę, dodajemy troszeczkę piwa- około 2- 3 łyżki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy go na 2- 3 godziny. Do pieczenia możemy użyć puszki bądź butelki z piwem. Przed użyciem dokładnie ją myjemy, oczywiście nie pozbywając się zawartości ;) Piwko zostaje w puszcze/ butelce :) Puszę/ butelkę otwieramy i usadzamy na niej kurczaka wkładając puszkę/butelkę do środka. Kurczaka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy go odrobiną piwa i nacieramy marynatą. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone warzywa( wcześniej oczyszczone) i podlewamy całość piwem i wodą. Kurczaka wstawiamy do piekarnika w pozycji stojącej, więc musimy opuścić kratkę piekarnika na najniższy poziom. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 200 stopni, a następnie około 30 minut w temp. 160- 180 stopni.
Smacznego :)
Składniki:
1 kurczak ok. 1,5 kg
1 puszka/ butelka piwa
sól
pieprz czarny mielony
bazylia suszona
przecier paprykowy ekologiczny
wędzona papryka słodka (łagodna) w proszku
3 łyżki oliwy
2 marchewki
4 ziemniaki
Składniki:
Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą sól, pieprz, bazylię, paprykę wędzoną, przecier paprykowy i oliwę, dodajemy troszeczkę piwa- około 2- 3 łyżki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy go na 2- 3 godziny. Do pieczenia możemy użyć puszki bądź butelki z piwem. Przed użyciem dokładnie ją myjemy, oczywiście nie pozbywając się zawartości ;) Piwko zostaje w puszcze/ butelce :) Puszę/ butelkę otwieramy i usadzamy na niej kurczaka wkładając puszkę/butelkę do środka. Kurczaka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy go odrobiną piwa i nacieramy marynatą. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone warzywa( wcześniej oczyszczone) i podlewamy całość piwem i wodą. Kurczaka wstawiamy do piekarnika w pozycji stojącej, więc musimy opuścić kratkę piekarnika na najniższy poziom. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 200 stopni, a następnie około 30 minut w temp. 160- 180 stopni.
Smacznego :)
O kurczę,ale pysznie!
OdpowiedzUsuńale jak pieczone, rewelacja:)
OdpowiedzUsuń