Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

wtorek, 26 marca 2013

Kurczę pieczone...

Dzisiaj przedstawiam kolejny przepis z cyklu mniamniamowe gotowanie. 
Tym razem zestaw węgierski, który składa się z: wędzonej słodkiej papryki w proszku oraz ekologicznego przecieru z papryki, posłużył do przygotowania kurczaka. 
A więc... kurczę pieczone :)



Kurczę pieczone

Składniki:

    1 kurczak ok. 1,5 kg
    1 puszka/ butelka piwa
    sól
    pieprz czarny mielony
    bazylia suszona
    przecier paprykowy ekologiczny
    wędzona papryka słodka (łagodna) w proszku
    3 łyżki oliwy
    2 marchewki
    4 ziemniaki

Składniki:

Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą sól, pieprz, bazylię, paprykę wędzoną, przecier paprykowy i oliwę, dodajemy troszeczkę piwa- około 2- 3 łyżki. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy go na 2- 3 godziny. Do pieczenia możemy użyć puszki bądź butelki z piwem. Przed użyciem dokładnie ją myjemy, oczywiście nie pozbywając się zawartości ;) Piwko zostaje w puszcze/ butelce :) Puszę/ butelkę otwieramy i usadzamy na niej kurczaka wkładając puszkę/butelkę do środka. Kurczaka ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy go odrobiną piwa i nacieramy marynatą. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone warzywa( wcześniej oczyszczone) i podlewamy całość piwem i wodą. Kurczaka wstawiamy do piekarnika w pozycji stojącej, więc musimy opuścić kratkę piekarnika na najniższy poziom. Pieczemy przez około 50 minut w temp. 200 stopni, a następnie około 30 minut w temp. 160- 180 stopni.

Smacznego :)


2 komentarze: