Kiedyś rzucił mi się w oczy sernik z dodatkiem cukierków- krówek. Uwielbiam je, więc stwierdziłam- czemu nie ;)
Sernik krówkowy
Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko co ciasta+ 7 jajek do sera
10 dag margaryny do ciasta+ 10 dag margaryny do masy
2 łyżki tartych orzechów laskowych
1,5 kg sera białego
0,5 szklanki brązowego cukru do ciasta+ 1,5 szklanki brązowego cukru do sera
1 opakowanie sernixu
aromat waniliowym
2 łyżeczki soku z cytryny
10 dag rodzynek
50 ml rumu
10- 15 krówek kruchych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Z mąki, śmietany, margaryny, jajka, tartych orzechów laskowych i cukru zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie ser biały dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy rumem. Całe jajka miksujemy z brązowym cukrem. Następnie dodajemy porcjami ser biały zmielony. Następnie dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę, sernix, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i osączone rodzynki oraz aromat waniliowy. Ciasto wykładamy w trakcie przygotowania sera do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie wylewamy na ciasto masę serową i wciskamy kawałeczki krówek. Dodatkowo jeśli mamy za dużo ciasta, możemy wyciąć z niego kratkę lub dowolne kształty i ułożyć je na cieście. Sernik pieczemy 50- 60 minut w temp. 170 stopni.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 jajko co ciasta+ 7 jajek do sera
10 dag margaryny do ciasta+ 10 dag margaryny do masy
2 łyżki tartych orzechów laskowych
1,5 kg sera białego
0,5 szklanki brązowego cukru do ciasta+ 1,5 szklanki brązowego cukru do sera
1 opakowanie sernixu
aromat waniliowym
2 łyżeczki soku z cytryny
10 dag rodzynek
50 ml rumu
10- 15 krówek kruchych
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Z mąki, śmietany, margaryny, jajka, tartych orzechów laskowych i cukru zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie ser biały dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy rumem. Całe jajka miksujemy z brązowym cukrem. Następnie dodajemy porcjami ser biały zmielony. Następnie dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę, sernix, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i osączone rodzynki oraz aromat waniliowy. Ciasto wykładamy w trakcie przygotowania sera do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie wylewamy na ciasto masę serową i wciskamy kawałeczki krówek. Dodatkowo jeśli mamy za dużo ciasta, możemy wyciąć z niego kratkę lub dowolne kształty i ułożyć je na cieście. Sernik pieczemy 50- 60 minut w temp. 170 stopni.
Smacznego :)
Uwielbiam go;)
OdpowiedzUsuńmniam ;d
OdpowiedzUsuń