Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

niedziela, 3 marca 2013

Krówkowy serniczek....

Kiedyś rzucił mi się w oczy sernik z dodatkiem cukierków- krówek. Uwielbiam je, więc stwierdziłam- czemu nie ;)



Sernik krówkowy

Składniki:

    2 szklanki mąki
    1 jajko co ciasta+ 7 jajek do sera
    10 dag margaryny do ciasta+ 10 dag margaryny do masy
    2 łyżki tartych orzechów laskowych
    1,5 kg sera białego
    0,5 szklanki brązowego cukru do ciasta+ 1,5 szklanki brązowego cukru do sera
    1 opakowanie sernixu
    aromat waniliowym
    2 łyżeczki soku z cytryny
    10 dag rodzynek
    50 ml rumu
    10- 15 krówek kruchych
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

 Z mąki, śmietany, margaryny, jajka, tartych orzechów laskowych i cukru zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia. W tym czasie ser biały dwukrotnie mielimy. Rodzynki zalewamy rumem. Całe jajka miksujemy z brązowym cukrem. Następnie dodajemy porcjami ser biały zmielony. Następnie dodajemy rozpuszczoną wcześniej margarynę, sernix, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i osączone rodzynki oraz aromat waniliowy. Ciasto wykładamy w trakcie przygotowania sera do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i zapiekamy przez 10- 15 minut. Następnie wylewamy na ciasto masę serową i wciskamy kawałeczki krówek. Dodatkowo jeśli mamy za dużo ciasta, możemy wyciąć z niego kratkę lub dowolne kształty i ułożyć je na cieście. Sernik pieczemy 50- 60 minut w temp. 170 stopni.


Smacznego :)


2 komentarze: