Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

poniedziałek, 4 marca 2013

Ciasto herbaciane

Brałam udział jakiś czas temu w Akademii Pieczenia z Kasią. Piekłam ciasto herbaciane z mango i rodzynkami. Smakuje fantastycznie, w związku z czym od czasu do czasu pojawia się na moim stole. Piekąc je pierwszy raz zastanawiałam się, czy wyrośnie, jak będzie smakowało i czy nie wyjdzie zakalec ;) Na szczęście wszystko poszło idealnie. A oto efekt:



Ciasto herbaciane

Składniki:

    12,5 dag margaryny
    1 mango
    1 herbata( torebka)
    30 ml rumu
    100 ml wody
    2 jaja
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    2,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki soku z cytryny
    10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

 Mango kroimy pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ miksujemy przy użyciu blendera. Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem, następnie dodajemy rum i wsypujemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka dodaję miękką margarynę. Może być lekko stopiona. Następnie dodajemy mąkę i miąższ z mango. Po czym dodajemy połowę herbaty sok z cytryny. Rodzynki obsypujemy odrobiną mąki i wsypujemy je do ciasta mieszając. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Używamy wąskiej, długiej blaszki. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Zmodyfikowany przeze mnie. 


Smacznego :)


2 komentarze: