Brałam udział jakiś czas temu w Akademii Pieczenia z Kasią. Piekłam ciasto herbaciane z mango i rodzynkami. Smakuje fantastycznie, w związku z czym od czasu do czasu pojawia się na moim stole. Piekąc je pierwszy raz zastanawiałam się, czy wyrośnie, jak będzie smakowało i czy nie wyjdzie zakalec ;) Na szczęście wszystko poszło idealnie. A oto efekt:
Ciasto herbaciane
Składniki:
12,5 dag margaryny
1 mango
1 herbata( torebka)
30 ml rumu
100 ml wody
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki soku z cytryny
10 dag rodzynek
Sposób przygotowania:
Mango kroimy pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ miksujemy przy użyciu blendera. Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem, następnie dodajemy rum i wsypujemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka dodaję miękką margarynę. Może być lekko stopiona. Następnie dodajemy mąkę i miąższ z mango. Po czym dodajemy połowę herbaty sok z cytryny. Rodzynki obsypujemy odrobiną mąki i wsypujemy je do ciasta mieszając. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Używamy wąskiej, długiej blaszki. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
12,5 dag margaryny
1 mango
1 herbata( torebka)
30 ml rumu
100 ml wody
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki
3 łyżeczki soku z cytryny
10 dag rodzynek
Sposób przygotowania:
Mango kroimy pozbawiamy pestki i obieramy. Miąższ miksujemy przy użyciu blendera. Torebkę herbaty zalewamy wrzątkiem, następnie dodajemy rum i wsypujemy rodzynki. Odstawiamy na 30 minut. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie gładka dodaję miękką margarynę. Może być lekko stopiona. Następnie dodajemy mąkę i miąższ z mango. Po czym dodajemy połowę herbaty sok z cytryny. Rodzynki obsypujemy odrobiną mąki i wsypujemy je do ciasta mieszając. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 50 minut w temp. 180 stopni. Używamy wąskiej, długiej blaszki. Pomysł zaczerpnięty od Kasi z Akademii. Zmodyfikowany przeze mnie.
Smacznego :)
Wygląda smacznie. I jeszcze to mango:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne:)
OdpowiedzUsuń