Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 21 lutego 2013

Pieczarkowo...

Dzisiaj proponuję zupę pieczarkową z warzywami i makaronem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a smakuje świetnie. Nie jest to jakieś super, ekstra i skomplikowane danie, ale gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś smacznego, wówczas możemy przygotować tą zupkę.





Pieczarkowa z makaronem

Składniki:

    3 litry wywaru lub rosołu
    3 marchewki duże
    50 dag pieczarek
    1 pietruszka duża
    1 plaster selera
    1 cebula mała
    2 łyżeczki oleju
    śmietana
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz czarny ziarnisty
    sól
    pieprz czarny mielony
    makaron np. świderki

Sposób przygotowania:

 Wywar zagotowujemy z przyprawami. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy ją do wywaru gotując około 15 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej wcześniej oczyszczone pieczarki i dodajemy do do gotujących się w wywarze warzyw. Cebulkę drobniutko siekamy i podduszamy ją na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy przez 15- 20 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Podajemy z makaronem i kleksem śmietany.

Smacznego :)


2 komentarze:

  1. to jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Grażyno, ja też ją bardzo lubię :) I od czasu do czasu pojawia się na stole :)

    OdpowiedzUsuń