Dzisiaj proponuję zupę pieczarkową z warzywami i makaronem. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a smakuje świetnie. Nie jest to jakieś super, ekstra i skomplikowane danie, ale gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść coś smacznego, wówczas możemy przygotować tą zupkę.
Pieczarkowa z makaronem
Składniki:
3 litry wywaru lub rosołu
3 marchewki duże
50 dag pieczarek
1 pietruszka duża
1 plaster selera
1 cebula mała
2 łyżeczki oleju
śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
sól
pieprz czarny mielony
makaron np. świderki
Sposób przygotowania:
Wywar zagotowujemy z przyprawami. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy ją do wywaru gotując około 15 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej wcześniej oczyszczone pieczarki i dodajemy do do gotujących się w wywarze warzyw. Cebulkę drobniutko siekamy i podduszamy ją na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy przez 15- 20 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Podajemy z makaronem i kleksem śmietany.
3 litry wywaru lub rosołu
3 marchewki duże
50 dag pieczarek
1 pietruszka duża
1 plaster selera
1 cebula mała
2 łyżeczki oleju
śmietana
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny ziarnisty
sól
pieprz czarny mielony
makaron np. świderki
Sposób przygotowania:
Wywar zagotowujemy z przyprawami. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej i dodajemy ją do wywaru gotując około 15 minut. W międzyczasie ścieramy na tarce jarzynowej wcześniej oczyszczone pieczarki i dodajemy do do gotujących się w wywarze warzyw. Cebulkę drobniutko siekamy i podduszamy ją na patelni, a następnie dodajemy do zupy. Zupę gotujemy przez 15- 20 minut doprawiając do smaku solą i pieprzem oraz zabielając śmietaną. Podajemy z makaronem i kleksem śmietany.
Smacznego :)
to jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńGrażyno, ja też ją bardzo lubię :) I od czasu do czasu pojawia się na stole :)
OdpowiedzUsuń