Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

środa, 20 lutego 2013

Kapuśniaczek...

Gdy za oknem zimno i biało mam ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego. Gorący kapuśniak idealnie nadaje się na obiad w takie dni, jak teraz. Lekko kwaśny, dobrze doprawiony, po prostu pyszny.




Kapuśniak

Składniki:

    3 litry wywaru
    0,5 kg kapusty kiszonej
    2 szklanki poszatkowanej kapusty białej
    1 marchewka duża
    1 cebula
    8- 12 ziemniaków
    20 dag kiełbasy myśliwskiej lub krakowskiej
    1 ząbek czosnku
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liść laurowy
    sól
    pieprz czarny mielony
    majeranek
    2 łyżki oleju do smażenia
    1 łyżka koncentratu pomidorowego


Sposób przygotowania:

 Gotujemy wywar na kości. Możemy zamiast wywaru użyć rosołu. Do wywaru dodajemy przyprawy, startą marchewkę oraz poszatkowaną białą kapustę. Gotujemy około 15 minut i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Oddzielnie gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 30 minutach dodajemy do zupy ugotowane ziemniaki i roztarty czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki. Po podduszeniu dodajemy zawartość patelni do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek i sól oraz pieprz do smaku.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz