Gdy za oknem zimno i biało mam ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego. Gorący kapuśniak idealnie nadaje się na obiad w takie dni, jak teraz. Lekko kwaśny, dobrze doprawiony, po prostu pyszny.
Kapuśniak
Składniki:
3 litry wywaru
0,5 kg kapusty kiszonej
2 szklanki poszatkowanej kapusty białej
1 marchewka duża
1 cebula
8- 12 ziemniaków
20 dag kiełbasy myśliwskiej lub krakowskiej
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
sól
pieprz czarny mielony
majeranek
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Gotujemy wywar na kości. Możemy zamiast wywaru użyć rosołu. Do wywaru dodajemy przyprawy, startą marchewkę oraz poszatkowaną białą kapustę. Gotujemy około 15 minut i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Oddzielnie gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 30 minutach dodajemy do zupy ugotowane ziemniaki i roztarty czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki. Po podduszeniu dodajemy zawartość patelni do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek i sól oraz pieprz do smaku.
3 litry wywaru
0,5 kg kapusty kiszonej
2 szklanki poszatkowanej kapusty białej
1 marchewka duża
1 cebula
8- 12 ziemniaków
20 dag kiełbasy myśliwskiej lub krakowskiej
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liść laurowy
sól
pieprz czarny mielony
majeranek
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Gotujemy wywar na kości. Możemy zamiast wywaru użyć rosołu. Do wywaru dodajemy przyprawy, startą marchewkę oraz poszatkowaną białą kapustę. Gotujemy około 15 minut i dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną. Oddzielnie gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 30 minutach dodajemy do zupy ugotowane ziemniaki i roztarty czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy na nim cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki lub półplasterki. Po podduszeniu dodajemy zawartość patelni do zupy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek i sól oraz pieprz do smaku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz