Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

czwartek, 1 marca 2012

Na słodko...

Na słodko, czyli tort i muffiny. Uwielbiam to :)

Torcik w paski

Składniki:
1,5 kostki margaryny
12 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 szczypty soli
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2- 3 szczypty czerwonego barwnika spożywczego
700 ml mleka
2 budynie śmietankowe
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
3 łyżeczki kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
200 ml śmietany 30 lub 36%
kandyzowane wiśnie
200 ml ponczu do nasączenia
fix do śmietany

Sposób przygotowania:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy z żółtek przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Następnie partiami dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając. Nie używamy miksera, żeby biszkopt był puszysty. Połowę masy przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej masy dodajemy barwnik spożywczy, mieszamy delikatnie i przelewamy masę do drugiej tortownicy. Pieczemy dwa blaty biszkoptowe przez około 20- 25 minut w temperaturze piekarnika 180 stopni. Na mleku gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, studzimy. Do margaryny dodajemy czekoladę ciągle miksując. Następnie dodajemy po łyżce budyniu. Gdy masa będzie jednolita dodajemy kakao. Każdy z blatów biszkoptowych po wystudzeniu kroimy na 3 części. Nasączamy je i przekładamy masą kakaową. Masą dekorujemy brzegi i wierzch. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy z mlekiem, dekorujemy czekoladą wierzch ciasta. Gdy czekolada zastygnie ubijamy śmietanę z dodatkiem fixu do śmietany. Bitą śmietaną i wiśniami dekorujemy wierzch ciasta.



Muffiny czekoladowe z orzechami

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,7 szklanki mleka
0,5 szklanki soku bananowego
0,5 czekolady
3 łyżki orzechów laskowych posiekanych
1 łyżeczka kakao
5 dag margaryny


Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą w miseczce mąkę, cukier, proszek do pieczenia, posiekane orzechy laskowe i kakao. W drugiej miseczce mieszamy ze sobą mleko, sok bananowy, jajka, rozpuszczoną i posiekaną margarynę. Sypkie składniki mieszamy z mokrymi. Po wymieszaniu dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy na muffiny wyłożoną papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz