Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

środa, 14 października 2015

Ciasto czekoladowe

Czekoladowe pyszności, które mogą gościć na moim stole stale. Uwielbiam to ciasto i serdecznie polecam to połączenie czekoladowo- migdałowe. 



Ciasto czekoladowe jak Julii Child

Składniki:
    2/3 szklanki cukru trzcinowego
    115 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki rumu
    1/2 kostki masła
    4 jaja
    szczypta soli
    1/2 szklanki migdałów
    łyżeczka aromatu migdałowego
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
 
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z rumem. Miękkie masło miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Gdy masa będzie jednolita, wówczas dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując.
Zimne białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.  

Gdy białka będą już sztywne, dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy do uzyskania sztywnych, błyszczących białek.
Do masy żółtkowej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i zmielone migdały. Następnie dodajemy partiami po łyżce sztywnych białek i mąki mieszając masę łyżką. Na koniec dodajemy aromat migdałowy.

Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 

Smacznego :)
 

3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie ma zdjęcia ciasta w przekroju..

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie zrobiłam zdjęcia w przekroju, ale przy następnym pieczeniu zrobię i dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zatem czekam. Z ciekawością obejrzę :).

    OdpowiedzUsuń