Czekoladowe pyszności, które mogą gościć na moim stole stale. Uwielbiam to ciasto i serdecznie polecam to połączenie czekoladowo- migdałowe.
Ciasto czekoladowe jak Julii Child
Składniki:
2/3 szklanki cukru trzcinowego
115 g gorzkiej czekolady
2 łyżki rumu
1/2 kostki masła
4 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki migdałów
łyżeczka aromatu migdałowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
2/3 szklanki cukru trzcinowego
115 g gorzkiej czekolady
2 łyżki rumu
1/2 kostki masła
4 jaja
szczypta soli
1/2 szklanki migdałów
łyżeczka aromatu migdałowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
Sposób przygotowania:
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej
razem z rumem. Miękkie masło miksujemy z cukrem trzcinowym na puszystą
masę. Gdy masa będzie jednolita, wówczas dodajemy po jednym żółtku
ciągle miksując.
Zimne białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Zimne białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli.
Gdy białka będą już sztywne, dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy do uzyskania sztywnych, błyszczących białek.
Do masy żółtkowej dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i zmielone migdały. Następnie dodajemy partiami po łyżce sztywnych białek i mąki mieszając masę łyżką. Na koniec dodajemy aromat migdałowy.
Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego :)
Szkoda, że nie ma zdjęcia ciasta w przekroju..
OdpowiedzUsuńNiestety nie zrobiłam zdjęcia w przekroju, ale przy następnym pieczeniu zrobię i dodam :)
OdpowiedzUsuńZatem czekam. Z ciekawością obejrzę :).
OdpowiedzUsuń