Uwielbiam połączenie masy budyniowej, galaretki i owoców. Ciasto wyszło naprawdę smaczne :)
Ciasto kora orzechowa
Składniki:
Ciasto
8 białek jaj
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
1 opakowanie wiórek kokosowych( 10 dag)
1 opakowanie rodzynek( 10 dag)
1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1 szczypta soli
Masa
1 kostka masła( 25 dag)
1 łyżka mąki pszennej
4 żółtka jaj
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego Winiary
cukier do smaku
Dodatkowo
1 puszka brzoskwiń
1 duże opakowanie ciastek typu delicje
2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
poncz( kawa z alkoholem) Winiary
Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Dodajemy żółtka jaj, ciągle miksując dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Gdy masa będzie jednolita, wówczas przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem. Brzoskwinie osączone wcześniej z zalewy kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Ciasto zalewamy tężejącą galaretką o smaku pomarańczowym i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.
Smacznego :)
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuń