Przepisy, zdjęcia i inne teksty na blogu są mojego autorstwa. Jeżeli dodaję coś, co nie należy do mnie, wówczas podaję źródło. Jakiekolwiek kopiowanie zawartych na blogu treści bez mojej wiedzy i zgody jest złamaniem prawa (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

niedziela, 7 czerwca 2015

Uwielbiam połączenie masy budyniowej, galaretki i owoców. Ciasto wyszło naprawdę smaczne :)



Ciasto kora orzechowa

Składniki:

Ciasto

    8 białek jaj
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary
    1 opakowanie wiórek kokosowych( 10 dag)
    1 opakowanie rodzynek( 10 dag)
    1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 szczypta soli

Masa


    1 kostka masła( 25 dag)
    1 łyżka mąki pszennej
    4 żółtka jaj
    2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego Winiary
    cukier do smaku

Dodatkowo

    1 puszka brzoskwiń
    1 duże opakowanie ciastek typu delicje
    2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
    poncz( kawa z alkoholem) Winiary

 Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej piany. Dodajemy żółtka jaj, ciągle miksując dodajemy posiekane orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Gdy masa będzie jednolita, wówczas przekładamy ją do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
 Brzoskwinie osączamy z soku. Sok przelewamy do garnka i dopełniamy wodą tak, żeby łącznie były 2 szklanki płynu. W miseczce łączymy ze sobą proszki budyniowe, mąkę pszenną, żółtka jaj i cukier. Dodajemy pół szklanki wody, mieszamy i gotujemy wraz z sokiem brzoskwiniowym, gdy ten zacznie się gotować. Po zagotowaniu( jak budyń) odstawiamy do przestygnięcia, a następnie miksujemy z miękkim masłem.
 Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy drugim blatem. Brzoskwinie osączone wcześniej z zalewy kroimy w plasterki i układamy na cieście.
 Ciasto zalewamy tężejącą galaretką o smaku pomarańczowym i odstawiamy w zimne miejsce do stężenia.


Smacznego :)

2 komentarze: