Wielkimi krokami zbliżają się święta. Każdy z nas z pewnością przygotowuje na tę okazję sałatki. U mnie też nie może ich zabraknąć.
Dzisiaj polecam sałatkę z szynką konserwową i sałatkę z tuńczykiem.
Sałatka warstwowa z szynką konserwową
Składniki:
6 jajek
pęczek szczypiorku
25 dag żółtego sera
25 dag szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
2 pęczki rzodkiewki
5- 6 łyżek majonezu
sól
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Po
przestygnięciu i obraniu ze skorupek ścieramy je na tarce
jarzynowej o grubych oczkach i układamy w salaterce. Oprószamy
solą, pieprzem, smarujemy majonezem i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem. Kukurydzę odsączamy z zalewy, przelewamy wrzątkiem
i odstawiamy na sitku do odsączenia. Następnie układamy ją na
szczypiorku. Później układamy koleją warstwę, tym razem z
pokrojonej w kosteczkę szynki. Następnie całość smarujemy
majonezem, na wierzch ścieramy ser żółty i rzodkiewkę.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub
w oleju
1 woreczek ugotowanego ryżu
20 dag sera żółtego
1 pęczek szczypiorku
4 jaja ugotowane na twardo
majonez
sól
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania:
Ugotowany ryż układamy w szklanej
salaterce, smarujemy go majonezem i oprószamy solą i pieprzem.
Następnie wykładamy kawałki tuńczyka( wcześniej odsączonego).
Smarujemy majonezem i posypujemy szczypiorkiem. Następnie ścieramy
na wierzch żółty ser, który smarujemy majonezem. Całość
oprószamy solą i pieprzem, a następnie ścieramy jajka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz