Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam od czasu do czasu przekąsić do kawy drożdżową bułeczkę albo ciasteczko. Wbrew pozorom są one bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
Drożdżowe zawijańce
Składniki:
5 dag drożdży
10 dag margaryny
2 żółtka jaj
200 ml mleka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki mąki
1 słoik dżemu
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, do letniego dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zaczyn, żółtka jaj, rozpuszczoną margarynę, cukier i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy, smarujemy dżemem, zawijamy w rulon. Rulon kroimy w plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 25 minut.
Składniki:
5 dag drożdży
10 dag margaryny
2 żółtka jaj
200 ml mleka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
2 i 1/2 szklanki mąki
1 słoik dżemu
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, do letniego dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, zaczyn, żółtka jaj, rozpuszczoną margarynę, cukier i zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy, smarujemy dżemem, zawijamy w rulon. Rulon kroimy w plasterki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 25 minut.
Smacznego :)
śliczne zwijańce:)
OdpowiedzUsuń