W grudniu mój synek obchodził urodziny. Zażyczył sobie tort czekoladowy, koniecznie z brzoskwiniami z puszki. Czy mi się chciało, czy mi się nie chciało, zrobić musiałam. Wyszedł naprawdę smaczny. Polecam z czystym sumieniem.
Tort czekoladowy
Składniki:
6 jajek
1,25 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,25 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 łyżki lodowatej wody
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
1 puszka brzoskwiń
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
płatki migdałowe
poncz do nasączenia
1 słoik dżemu porzeczkowego
Składniki:
6 jajek
1,25 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,25 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 szczypta soli
4 łyżki lodowatej wody
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder do smaku
1 puszka brzoskwiń
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
płatki migdałowe
poncz do nasączenia
1 słoik dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką cukru i cukier waniliowym na jasną, puszystą masę dodając porcjami zimną wodę. Do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier( pamiętajmy, że jeśli ubijamy je tym samym mikserem, którym ubijaliśmy żółtka, powinniśmy wcześniej umyć i osuszyć mieszadła, w przeciwnym razie białka się nie ubiją). Do masy żółtkowej dodajemy ubite białka i przesiane mąki. Mieszamy łyżką lub miotełką delikatnie, ale dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia, a później dzielimy na 3- 4 blaty. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy na sitku, żeby odciekły. 1,5 łyżeczki żelatyny przygotowujemy wg informacji z opakowania. Tabliczkę białek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno dodając do smaku cukier puder, a następnie powoli, porcjami rozpuszczoną, lekko ciepłą białą czekoladę. Gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przekładamy poszczególne blaty. Jeśli jest zbyt rzadka, wówczas wstawiamy ją na chwilę do zamrażalnika, bardzo szybko zaczyna tężeć. Każdy z blatów nasączamy ponczem( może być do sok z brzoskwiń z alkoholem, słodka herbata lub słodka herbata z alkoholem- według upodobań), następnie smarujemy dżemem i masą śmietanowo- czekoladową. Na masie układamy pokrojone brzoskwinie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. 0,5 łyżeczki żelatyny przygotowujemy wg informacji z opakowania. 200 ml śmietany 30% ubijamy dodając do smaku cukier puder, następnie dodajemy porcjami rozpuszczoną gorzką czekoladę Wedel( powinna być ciepła, ale nie gorąca). Na koniec dodajemy partiami żelatynę. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na wierzchu i na bokach tortu. Boki tortu ozdabiamy wiórkami migdałów. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób.
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z 1 szklanką cukru i cukier waniliowym na jasną, puszystą masę dodając porcjami zimną wodę. Do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier( pamiętajmy, że jeśli ubijamy je tym samym mikserem, którym ubijaliśmy żółtka, powinniśmy wcześniej umyć i osuszyć mieszadła, w przeciwnym razie białka się nie ubiją). Do masy żółtkowej dodajemy ubite białka i przesiane mąki. Mieszamy łyżką lub miotełką delikatnie, ale dokładnie, aż do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto pieczemy około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia, a później dzielimy na 3- 4 blaty. Brzoskwinie wyjmujemy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Odstawiamy na sitku, żeby odciekły. 1,5 łyżeczki żelatyny przygotowujemy wg informacji z opakowania. Tabliczkę białek czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno dodając do smaku cukier puder, a następnie powoli, porcjami rozpuszczoną, lekko ciepłą białą czekoladę. Gdy masa się połączy dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Tak przygotowaną masą przekładamy poszczególne blaty. Jeśli jest zbyt rzadka, wówczas wstawiamy ją na chwilę do zamrażalnika, bardzo szybko zaczyna tężeć. Każdy z blatów nasączamy ponczem( może być do sok z brzoskwiń z alkoholem, słodka herbata lub słodka herbata z alkoholem- według upodobań), następnie smarujemy dżemem i masą śmietanowo- czekoladową. Na masie układamy pokrojone brzoskwinie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. 0,5 łyżeczki żelatyny przygotowujemy wg informacji z opakowania. 200 ml śmietany 30% ubijamy dodając do smaku cukier puder, następnie dodajemy porcjami rozpuszczoną gorzką czekoladę Wedel( powinna być ciepła, ale nie gorąca). Na koniec dodajemy partiami żelatynę. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na wierzchu i na bokach tortu. Boki tortu ozdabiamy wiórkami migdałów. Wierzch dekorujemy w dowolny sposób.
Smacznego :)
Tort musiał być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo elegancko!
OdpowiedzUsuńsuper przepis;) Piękny torcik ;zapraszam na ''TORT CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄ'' pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-wykorzystac-wisnie-w-syropie-ciasto.html
Dziękuję za miłe słowa. Tort był naprawdę smaczny. Taki, jakie lubimy :)
OdpowiedzUsuńCudny Ci wyszedł, mały jubilat z pewnością był zachwycony :)
OdpowiedzUsuńTort przepiękny i smaczny.
OdpowiedzUsuńps.Witam. Masz fajny blog i ciekawe przepisy. Może dołączysz do mojej grupy. Pozdrawiam. Dorota Katarzyna z bloga EsmeraldaZeSmakiem.
https://www.facebook.com/groups/NocneWypiekiinietylko/
Nocne Wypieki i nie tylko
Nocne Wypieki i nie tylko